Подигнута оптужница за убиство Славише Крунића: Злочин договарали четири мјесеца

Небојша Томашевић
Подигнута оптужница за убиство Славише Крунића: Злочин договарали четири мјесеца

БАЊАЛУКА - Бенеди Ђукановић звани Бенџо (42), Емилио Балдо (53) и Родољуб Гајић (35) оптужени су за убиство бањалучког бизнисмена и власника агенције "Сектор секјурити" Славише Крунића и његовог пратиоца Жарка Павловића, те рањавање Горана Илића, потврђено је "Гласу Српске".

Оптужницу против њих подигло је Републичко тужилаштво и упутило Окружном суду у Бањалуци на потврђивање. Тужилаштво је саопштило да Ђукановића и Балду терете да су организовали, припремили и 22. априла починили злочин са Жељком Ковачевићем, који је тада убијен. Гајића, који је био запослен у "Сектор секјуритију" и био лично обезбјеђење Крунићеве супруге и дјеце, терете за помагање у извршењу убиства. Он је, како је саопштило тужилаштво, покојном Ковачевићу одавао информације о кретању и навикама Крунића како би му заузврат Ковачевић опростио новчани дуг.

Према оптужници, Ђукановић, Балдо и Ковачевић су извршење злочина договарали и припремали од почетка 2019. године до 22. априла у Лакташима. Они су, саопштено је, након заједничког договора 22. априла увече дошли близу куће Крунића у Гламочанима код Лакташа и сачекали да он наиђе возилом. Када је аутомобил наишао и успорио на кривини, осумњичени тројац је из аутоматских пушака осуо рафалну паљбу. Крунић и Павловић убијени су на мјесту, док је Илић, који је био за воланом џипа, тешко рањен. Том приликом у размјени ватре убијен је Ковачевић. Оптужена тројка је у притвору, а тужилаштво је уз оптужницу Окружном суду у Бањалуци предложило да им се та мјера продужи до окончања главног претреса. Истрага је трајала скоро девет мјесеци, а осумњичени Балдо је ухапшен вече након убиства. Гајић је пао почетком маја, док је Ђукановић послије злочина побјегао и предао се након 52 дана скривања. Сумња се да је он кобне вечери покушао извући Ковачевића, који је погођен у артерију и усљед чега је искрварио. Када је видио да га не може извући, узео је његову пушку и оружје бацио километар од мјеста злочина. Ђукановић се полицији предао 12. јуна када је ушетао у полицијску станицу на Илиџи и рекао да жели се преда. Полицајци пред којима се појавио тада су му рекли да не знају за потјерницу за њим и провјерили су с колегама из Источног Сарајева. Тек након провјере стављене су му лисице на руке. Убијени Крунић био је власник компанија "Сектор секјуритија", "Житопека", "Житопродукт", "Сектор АДС" и "Сектор ЗОС", које имају око 1.800 запослених. Овај злочин шокирао је све у Српској. Тужилаштво није саопштило да постоји наручилац, као ни мотив злочина.

Дебели досије

Оптужена тројка је одраније позната полицији по кривичним дјелима. Убијени Жељко Ковачевић је осуђен на три године затвора због тешких крађа на основу истраге из акције "Стријелац". Био је осуђен на 11 година затвора због организованог разбојништва. Емилио Балдо је 2006. осуђен на девет година затвора за већи број разбојништава. Прије изрицања пресуде је покушао да побјегне и тад га је ранио судски полицајац. Бенеди Ђукановић је хапшен више пута, али никада није осуђен за тешко кривично дјело. Хапшен је и због напада на тадашњег епископа бихаћко-петровачког Хризостома у јулу 2007.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана