Подигнута оптужница против Љубана Ећима

Г.С.
Подигнута оптужница против Љубана Ећима

САРАЈЕВО - Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Љубана Ећима којег терети за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароша.

"Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада ВРС и полиције на становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароши и околине, од почетка јуна 1992. до средине 1994. године, у својству замјеника и де фацто командира Специјалне јединице полиције Центра служби безбједности Бањалука, учествовао у удруженом злочиначком подухвату, са другим заповједницима и припадницима војске и полиције", наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да је прогон почињен убиствима, депортацијом и присилним пресељењем становништва, противзаконитим заточењем, мучењем, злостављањем, тјерањем на принудне радове, силовањем, присилним нестанцима, пљачкањем имовине, уништењем културних, вјерских и историјских споменика и вјерских објеката, као и другим нечовјечним дјелима.

Такође, како се наводи, оптужницом су обухваћени злочини над цивилима у мјестима Котор Варош, Хрваћани, Орахова, Билице, Котор, Кукавице, Доњи Врбањци, Вечићи, Дабовци, Ханефићи, а злочини се односе на убојство више десетина жртава, незаконито заточење више стотина цивила, међу којима су биле и жене и дјеца, као и часне сестре и вјерски дужносници. Такође, оптужница се односи и на намјерна уништавања и паљења 15 џамија и вјерских објеката као и 8 цркава и вјерских објеката, међу којима су и објекти повијесног наслијеђа изграђени у 19. вијеку.

Оптужени се терети за казнено дјело злочина против човјечности из чланка 172. КЗ БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 261 свједока, међу којима 16 са мјерама заштите, те читањем преко 1.450 материјалних доказа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана