Зворник: Због великог броја пацијената петнаестак дана чекања за магнетну резонанцу

СРНА
Foto: СРНА

ЗВОРНИК - Због великог броја пацијената којима су потребне услуге снимања магнетном резонанцом, у зворничкој Болници постоји листа чекања до петнаестак дана, осим за хитне случајеве, рекао је данас директор ове здравствене установе Иван Поповић.

Поповић је подсјетио да, када је у питању процедура заказивања за снимање, сви амбулантни пацијенти прво требају отићи код љекара специјалисте који даје препоруку за снимање магнетном резонанцом, затим код свог породичног љекара који уз упутницу заказује снимање магнетном резонанцом путем апликације Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

"Фонд здравственог осигурања Републике Српске директно заказује по препоруци љекара или по жељи пацијента, који има право да бира у којој установи ће вршити снимање магнетном резонанцом", рекао је новинарима Поповић.

Он је додао да Фонд води рачуна о листама чекања па се дешава да пацијент из Зворника иде на снимање у Бијељину или обрнуто.

"То се дешава ако је једна здравствена установа преоптерећена, па је формирана листа чекања од примјера ради 30 дана, а у другој од три дана, Фонд би таквог пацијента аутоматски, уколико није изразио жељу да се снима у одређеној установи, упутио гдје је листа чекања мања", рекао је Поповић.

Истичући да је иста ситуација и када је у питању снимање ЦТ-ом, Поповић је рекао да су грађанима Зворника и регије Бирач доступна снимања магнетном резонанцом за све дијелове тијела осим абдомена.

Он је појаснио да ће и ова услуга након едукације здраственог кадра убрзо бити доступна осигураницима.

Поповић је додао да су презадовољни сарадњом са специјалистом радиологије Обрадом Јовићем, начелником радиологије у Болници "Свети апостол Лука" у Добоју, који ће вршити читање снимака магнетне резонанце.

Снимање магнетном резонанцом у Болници Зворник почело је крајем јануара ове гдине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана