Званичници Српске упутили честитке: Бајрамски дани да донесу радост

Срна, ГС
Званичници Српске упутили честитке: Бајрамски дани да донесу радост

БАЊАЛУКА - Муслимани у БиХ прославиће сутра први дан Курбан-бајрама, а тим поводом честитке су упутили и званичници Српске. Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Курбан-бајрам вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ, уз жељу да им предстојећи бајрамски дани донесу радост у кругу породице и општи напредак у свим животним сферама.

-Поводом великог празника Курбан-бајрама, свим вјерницима исламске вјероисповјести у Републици Српској и БиХ упућујем срдачне честитке са искреним жељама да празничне тренутке прославите у миру, добром здрављу и заједништву са својим најмилијима, пријатељима и комшијама - навео је Додик у честитки.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је поводом Курбан-бајрама честитку свим вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ, са жељом да празничне дане проведу у здрављу, срећи и благостању, заједно са својим ближњима.

-Нека овај велики празник буде додатни подстицај за међусобно поштовање, уважавање и јачање толеранције - наводи се у честитки српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је Курбан-бајрам вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ, уз жељу да празник прославе у здрављу и добром расположењу.

-Нека нас овај велики празник, када вјерници исламске вјероисповијести дарују комшије и сиромашне и тако показују важност саосјећања и хуманости у заједници, подстакне да будемо бољи људи. Чинећи добро другоме, свако од нас мијења набоље средину у којој живи и доприноси хуманијем и напреднијем друштву у цјелини -, навео је Вишковић у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Курбан-бајрам грађанима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ, уз жељу да празник прославе у духу традиције и обичаја, дијелећи радост са породицом, комшијама и пријатељима.

-Обиљежавањем овог празника славимо великодушност и узајамно помагање, те истинске вриједности толеранције и солидарности као најбољи одговор на изазове данашњег времена - навео је Стевандић у честитки.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић честитао је Курбан-бајрам вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ и истакао да тај празник опомиње да не треба заборавити оне који су усамљени или у невољи.

Он је указао да је дијељење жртвеног меса на три дијела, за породицу, комшије и сиромашне – симбол благослова и преданости Богу, али и знак милосрђа и бриге о другима, што је драгоцјено у сваком друштву и времену.
Давидовић је пожелио да празнично славље протекне у радости у благостању.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић упутио је бајрамску честитку и пожелио да тај празник унесе радост у домове вјерника, да га проведу у миру и срећи.

Нешић је рекао да је тај празник надахнуће за јачање веза са најближима, солидарности са најугроженијима и подсјетник на потребу чињења доброчинстава за цјелокупно друштво.

-Овако велики празници и симболика коју носе прилика су и за побољшање међуљудских односа кроз изградњу повјерења, међусобног поштовања и разумјевања - навео је Нешић у честитки запосленима Министарства и безбједносних агенција у БиХ, те свим грађанима исламске вјере у БиХ.

Курбан-бајрам је други од два велика вјерска празника који прослављају муслимани широм свијета, а карактерише га приношење жртве.

Месо жртвоване животиње се дијели на три дијела - породица задржава једну трећину, другу дају родбини, пријатељима и комшијама, а трећа се даје сиромашнима и угроженима. Курбан-бајрам траје четири дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана