Званичници Српске: Немјерљива улога бораца

ГС, Срна
Званичници Српске: Немјерљива улога бораца

БАЊАЛУКА - Званичници Републике Српске честитали су Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске руководству Борачке организације Српске и свим припадницима Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је немјерљива улога српских бораца и жртва коју су поднијели у стварању и очувању Републике Српске.

-Без њихове борбе, храбрости, јунаштва и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа. Због тога никада овај важан датум у историји нашег народа не смије да се заборави, а дужност и обавеза свих нас је да чувамо тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и с посебним поштовањем његујемо сјећање на борце који су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо - поручио је Додик.

Он је навео да се борцима дугује поштовање и захвалност, а да посебно институције Републике Српске морају да учине све како би породицама погинулих бораца, преживјелим борцима и ратним-војним инвалидима омогућиле бољи живот и остварење свих права која заслужују.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у честитки да су борци ВРС заштитили српски народ у ратним временима и одбранили Српску и њена огњишта.

Вишковић је истакао да је зато обавеза институција Српске да чувају традицију Војске Републике Српске и сјећање на њихова храбра дјела.

Он је у честитки предсједнику Борачке организације Републике Српске Радану Остојићу и свим припадницима Војске Републике Српске навео да ће Влада, заједно са БОРС-ом, наставити да ради на унапређењу положаја и материјалног стандарда породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Вишковић је нагласио да Први српски устанак представља почетак борбе српског народа за ослобађање од вјековних окова ропства и симбол је српског поноса и несаломивог духа, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Премијер Српске је истакао да су значај Првог српског устанка у српској историји, као и његова слободарска идеја, имали велики утицај и на борце у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске због чега се овај датум обиљежава у Републици Српској и као Дан бораца.

-Зато, у исто вријеме, славимо овај датум и посвећујемо га и нашим храбрим прецима, као и херојима који су дали животе у Одбрамбено-отаџбинском рату за Републику Српску - рекао је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је БОРС-у Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата, истакавши да је очување Српске и заштита права свих који су учествовали у њеном стварању заједничка обавеза и опредјељење.

-И на овај дан желим да захвалим свим борцима Републике Српске, а посебно породицама погинулих и ратним војним инвалидима, за несебичну жртву коју су дали за све нас да бисмо живјели у својој земљи, у миру и слободи - нагласио је Стевандић.

Он је навео да се Народна скупштина Републике Српске у складу са уставном улогом и могућностима Српске залаже за бољи статус бораца, породица погинулих и ратних војних инвалида, саопштено је из Народне скупштине Српске.

-Очување Републике Српске и заштита права свих који су учествовали у њеном стварању је наша заједничка обавеза и наше опредјељење - поручио је Стевандић.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић навела је да је обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка прилика да се са посебним уважавањем и вјечном захвалношћу сјетимо свих хероја који су кроз тешку и страдалничку историју, бранећи своју земљу, језик и национални идентитет, положили своје животе на олтар отаџбине.

Цвијановићева је истакла да је овај велики празник, који обједињује тежњу за слободом и опстанком на вјековним огњиштима, веома значајан за Републику Српску јер симболизује слободарски дух и патриотизам српског народа, као и настојање да равноправно са другим народима, живи и ради у миру и слободи.

-Обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка прилика је да се са посебним уважавањем и вјечном захвалношћу сјетимо свих хероја који су кроз тешку и страдалничку историју, бранећи своју земљу, језик и национални идентитет, положили своје животе на олтар отаџбине - навела је Цвијановићева у честики.

Она је у честитки истакла да несебична жртва коју су поднијели, трасирајући пут слободе будућим генерацијама, трајно обавезује да се чува и јача Република Српска, највећа тековина Одбрамбено-отаџбинског рата, а да се породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима пружи сва могућа подршка.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су живот дала 23.752 припадника Војске и полиције Српске и 219 година од подизања Првог српског устанка, биће данас обиљежен у Вишеграду.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата Војска Републике Српске бројала је 210.000 мобилисаних бораца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 219 година од подизања Првог српског устанка историјски су догађаји од републичког значаја и биће обиљежени данас у Вишеграду, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и БОРС-а.

Организација старјешина

Организација старјешина Војске Републике Српске честитала је свим борцима Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 219 година од подизања Првог српског устанка, истичући да су борци Војске Републике Српске дали немјерљив допринос стварању и очувању Српске.
Из Организације старјешина подсјећају да је кроз Војску прошло више од 200.000 војника, а више од 23.000 је уградило своје животе у темеље Републике Српске, док је 35.000 са статусом ратних војних инвалида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана