Званичници честитали Међународни дан слободе медија: Слободни медији и истинито информисање стуб демократског друштва

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Званичници Републике Српске честитали су Међународни дан слободе медија свим медијским кућама, новинарима, уредницима, сниматељима и медијским радницима.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим новинарима и свим запосленим у медијима 3. мај - Свјетски дан слободе медија, истичући да су независни и професионални медији темељ сваког демократског друштва.
Чубриловић је нагласио да законодавни оквир Републике Српске гарантује потпуне медијске слободе.

"Желим вам да, у служби истинитог и правовременог информисања јавности, сачувате слободу и објективност и допринесете демократизацији нашег друштва. Слободу медија и новинарства нико не може, нити смије да угрози", навео је Чубриловић у честитки.

Он је истакао да је важно да медији, уз поштовање највиших професионалних и етичких кодекса, раде несметано и да, уз побољшање материјалних и професионалних услова рада новинара, информишу грађане о свим важним политичким, друштвеним, економским, културним и спортским догађајима, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је рекао да је у условима евидентне глобалне медијске и информативне кризе узроковане пласирањем нетачних и непровјерених информација ради свјесног стварања атмосфере хаоса и манипулације јавним мњењем, неопходно сачувати објективност и професионалност у раду медија.

"Потребно је сачувати слободу медија и унаприједити положај новинара у нашем друштву, али против злоупотребе слободе медија морамо се заједно борити", закључио је Чубриловић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је, поводом 3. маја - Међународног дана слободе медија, да су институције Републике Српске опредијељене за отворен и партнерски однос према свим медијима, објективно и одговорно информисање, у интересу јавности и свих грађана Српске.

"Обиљежавање Међународног дана слободе медија прилика је да се подсјетимо да су слобода изражавања и независни медији од пресудне важности за свако демократско друштво", наводи се у честитки коју је Цвијановићева упутила свим новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Републици Српској.

Цвијановићева је истакла да уважавајући значај медија и слободе јавне ријечи жели да професионалним извјештавањем наставе доприносити информисању, изградњи и очувању демократије, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

"Честитам вам овај дан и желим много успјеха на професионалном и личном плану, боље услове рада и статус у друштву", навела је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је новинарима и свим запосленим у медијима 3. мај - Свјетски дан слободе медија, истичући да они својим професионалним, истинитим и правовременим информисањем јавности дају важан допринос изградњи слободног и демократског друштва.

"Медији су један од најважнијих стубова сваког друштва и с тога је неопходно да се у свом раду руководе искључиво професионалним стандардима. Наша заједничка обавеза је да омогућимо слободу медија, бољи положај и боље услове рада свих запослених у медијима", истакао је Додик.

Он је нагласио да је слобода медија од велике важности за опстанак демократије, али и да се треба заједно борити против злоупотребе те слободе и појаве дезинформација.

"Заједничким напорима потребно је очувати слободу изражавања и истинитог информисање и омогућити новинарима да јавности пруже објективну и поуздану информацију, те да за такав свој посао буду адекватно плаћени", навео је Додик у честитки.Он је додао да професионално новинарство и професионални медији имају подршку у сваком друштву које тежи демократским вриједностима као што су слобода изражавања и истинитог информисања.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић указао је у честитки поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, да је новинарска професија једна од кључних за развој демократије и напредак друштва у цјелини.

"Важно је да сви заједно континуирано доприносимо унапређењу услова за професионално и одговорно обављање новинарског посла", наводи се у честитки Вишковића коју је упутио свим новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Републици Српској.

Вишковић је истакао да ће Влада наставити да његује отворен и партнерски однос са свим медијима, пружајући подршку слободи изражавања с циљем да грађани Републике Српске буду тачно и правовремено информисани, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио је честитку новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у БиХ, као и другим запосленим у средствима јавног информисања, поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, указавши да је објективно информисање од кључног значаја и за грађане и за односе унутар државе.

"Слобода медија, као и слободе говора и изражавања, чине основ сваког демократског друштва. Свако друштво може остварити напредак и развој само онда када располаже тачним, провјереним и благовременим информацијама. Важност објективног информисања од кључног је значаја за грађане, као и за односе унутар државе", наводи се у честитки.

Тегелтија је захвалио свим медијским радницима који одговорно и предано раде свој посао и доприносе да се изворна ријеч и порука чују објективно.

"Уредници, новинари, камермани, фотографи и остали запослени у медијским кућама у БиХ, у своје име и у име Савјета министара, честитам вам 3. мај - Међународни дан слободе медија", наводи се у честитки предсједавајућег Савјета министара.


Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић честитао је свим новинарима и медијским радницима Међународни дан слободе медија уз поруку да је друштво слободно колико су слободни медији.

Градоначелник се захвалио новинарима и осталим медијским радницима на пожртвованом раду, често у јако тешким условима.

– Свим новинарима и медијским радницима срећан Међународни дан слободе медија. Хвала вам на сваком професионалном извјештају, чланку, на свакој емисији и издвојеном простору. Хвала вам што пратите Бању Луку, хвала вам што сте на многе афере реаговали ефикасније него институције и што часно браните професију и одолијевате бројним притисцима – поручио је градоначелник

Истиче да је много тога с чим се новинари, и медији уопште, суочавају, те да сви заједно морамо радити на томе да свима омогућимо да имају што боље услове рада, да за то буду адекватно плаћени и да имају бољи статус у друштву.

– Медији своје задатке обављају професионално, а на нама је да им омогућимо да их обављају у што бољим условима – поручио је Станивуковић.


Представници Савеза синдиката Републике Српске и 15 гранских синдиката, који дјелују у оквиру Савеза, честитали су данас 3. мај - Међународни дан слободе медија свим медијским кућама, новинарима, уредницима, сниматељима и медијским радницима.

У честитки Савеза синдиката наведено је да сви медијски радници обављају тежак и захтјеван посао, свакодневно се суочавајући са новим изазовима, како би правовремено, објективно и професионално информисали јавност о свим важним догађајима.

"На изузетно тежак положај, ниске плате и несигурна радна мјеста свакодневно указује и Синдикат медија и графичара Републике Српске, који и овим путем позива све запослене у медијима да се синдикално организују да би заштитили своја радничка и синдикална права", наведено је у честитки.

Како је истакнуто, важно је да се плате у медијима уређују Посебним колективним уговором и Колективним уговором код послодавца, који је неопходно закључити у што краћем року.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 3. мај Свјетским даном слободе медија да би подигла свијест о важности слободе медија и подсјетила владе да је њихова дужност поштовати и осигурати слободу изражавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана