Званичници честитали 8. март: Жене чврсти стубови друштва и темељ породице

Срна
Званичници честитали 8. март: Жене чврсти стубови друштва и темељ породице

БАЊАЛУКА – Широм свијета обиљежава се Међународни дан жена, као дио борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца, a овим поводом честитке су упутили и званичници Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска може бити поносна јер у њој све више жена обавља значајне и одговорне функције и активно доприноси друштвеном развоју на посебан начин.

Додик је свим женама честитао 8. март – Међународни дан жена и пожелио им пуно личних, породичних и професионалних постигнућа, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

-Институције Републике Српске својим бројним активностима потврђују опредјељење да се и даље стварају бољи услови којима би се положај жена у свим сегментима живота још више афирмисао - навео је Додик у честитки.

Он је напоменуо да је обиљежавање овог празника прилика да се сви присјете дугогодишњих напора на остваривању друштвених, економских и политичких права жена у свијету.

-А напредак друштва мјери се и по томе колико смо женама омогућили да имају своје мјесто у њему - истакао је Додик.

Он је додао да, без обзира на датум, увијек треба одавати признања и указивати поштовање женама за све остварене улоге које имају као незамјенљив ослонац и морални покретач друштвених и породичних вриједности.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је честитку свим женама поводом 8. марта - Међународног дана жена, истичући да су жене чврсти стубови друштва и темељи породица.

-Упућујем вам најсрдачније честитке поводом 8. марта - Међународног дана жена, празника који слави борбу за права и једнакост жена, друштвена, економска и политичка достигнућа жена, њихову неизмјерну снагу и јединствене способности - наводи се у честитки Цвијановићеве.

Она је додала да је радује чињеница да жене у овом друштву, као чврсти стубови и темељи својих породица, те покретачи многих друштвених процеса, обављају бројне значајне и одговорне функције и као такве представљају велики потенцијал за развој у свим сферама.

-Остаје трајна обавеза и одговорност друштва у цјелини да настави борбу за праведније, хуманије и слободније друштво, у којем ће жене достићи родну равноправност у правом смислу те ријечи - наводи се у честитки Цвијановићеве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је припадницама љепшег пола 8. март - истакавши да Влада Српске пружа, те да ће и даље пружати подршку даљем развоју институционалних права жена, у свим областима друштвеног дјеловања.

Вишковић је напоменуо да је Влада Српске вођена тим циљем у протеклом времену утицала на побољшање материјалног положаја вишечланих породица и породиља.

-Потребно је свакодневно, у свим областима живота, помјерати границе и пружати што већу подршку за унапређење положаја жена у друштву. И у времену пред нама, истрајно ћемо радити на унапређењу положаја жена, свјесни да је још много посла пред нама - поручио је Вишковић у честитки.

Он је припадницама љепшег пола 8. март честитао у своје и у име Владе Републике Српске.

-На Међународни дан жена одајемо дужно поштовање женама и њиховој улози у друштву и породици. Ово је прилика да им се захвалимо за то што су и поносне мајке, и раднице и стуб сваке породице. Одајемо почаст свим женама које свакодневно чине све да би наше друштво било боље - навео је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је поводом обиљежавања Међународног дана жена да ће Народна скупштина, као највиша законодавна институција, остати посвећена даљем унапређењу положаја жена у друштву и јачању институционалног система заштите принципа толеранције, родне једнакости и равноправности.

Стевандић је у име Народне скупштине и у своје име искрене честитке упутио поводом 8. марта, саопштено је из парламента Српске.

-Свим женама, мајкама, бакама, сестрама, кћеркама, искреним пријатељицама и колегиницама, које наше друштво чине хуманијим и бољим, а нашу Републику Српску снажнијом, мудријом, толерантнијом и љепшом, желим свако добро и срећу - навео је Стевандић у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана