Званичници честитали 8. март: Без успјешних жена нема ни успјешне Српске

Срна
Званичници честитали 8. март: Без успјешних жена нема ни успјешне Српске

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Међународни празник жена 8. март свим женама, нагласивши да без јаких и успјешних жена не може бити ни успјешне ни јаке Републике Српске.

-Драге наше даме, желим вам срећан 8. март! Захваљујући вашем доприносу и томе што сте биле пажљивије, борбеније и храбрије, успијевале сте да брините о својим породицама, каријери, Републици Српској, А наше друштво је сваким даном све љепше, хуманије и успјешније - истакао је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва је нагласио да је искуство показало да је од кључног значаја омогућити женама пуно и једнако учешће у питањима рјешавања многих питања у друштву, доношења одлука и креирања политика на добробит свих, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

-Срећни смо што имамо храбре, јаке, образоване и посвећене жене које заједно са нама граде бољу Републику Српску. То је велика част за све нас - поручио је Додик. Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку свим женама поводом 8. марта и истакла да је потреба за даљом еманципацијом жена трајни задатак друштва у цјелини.

Цвијановићева је истакла да је обиљежавање 8. марта, празника који симболизује борбу за права и једнакост жена, прилика на подсјећање на дуг пут који су жене прошле у настојању да остваре социјалну и родну равноправност.

-Република Српска, као зрело демократско друштво, на путу укључивања жена у јавни, професионални и политички живот постигла је пуно, али потреба за даљом еманципацијом жена, побољшањем њиховог економског и социјалног положаја, као и заштите од свих облика дискриминације, трајни је задатак друштва у цјелини - истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће, стремећи највишим стандардима у подручју родне једнакости, институције Републике Српске наставити да кроз своје политике и мјере доприносе унапређењу права и положаја жена, оснаживању, као и подизањем свијести о њиховом значају и улози у друштву.

Цвијановићева је пожељела свим женама и њиховим породицама пуно здравља, среће и успјеха, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу предсједника Републике Српске. Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у честитки поводом Међународног дана жена истакао је да Влада Републике Српске снажно и у свакој прилици афирмише улогу жена, свјесна да је и даље потребно улагати напоре у побољшавање положаја жена у друштву.

Вишковић је свим женама у Републици Српској и БиХ упутио најсрдачније жеље поводом Међународног дана жена у име Владе Републике Српске и своје име, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

-Међународни дан жена је још једна прилика да укажемо на потребу снажне промоције родне равноправности и заштити њихових права у свим сегментима друштва, укључујући и институције система и јавне управе - нагласио је Вишковић у честитки. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је у честитки, поводом Међународног дана жена - 8. марта, да ће парламент наставити да системским мјерама и квалитетним законским рјешењима ради на даљем унапређењу права и положаја жена у друштву.

Чубриловић је навео да велики број жена у Републици Српској обавља значајне и одговорне функције, те да је њихова посвећеност послу и професионализам у раду један од основних полуга развоја Републике Српске као хуманијег и бољег друштва, саопштено је из парламента.

-Улога жене и мајке, као стуба сваке породице, јесте нешто чему се дивимо и чему треба одати дубоко признање - изјавио је Чубриловић.

У честитки коју је упутио у име Народне скупштине Републике Српске и у своје име, Чубриловић је свим дамама пожелио да им Међународни дан жена донесе здравље и радост, лични, породични и професионални успјех.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија честитао је свим женама у БиХ 8. март, Међународни дан жена, истакавши да су жене својом преданошћу, пожртвованошћу и одговорношћу доказале да су снажни носиоци позитивних друштвених промјена и вриједности.

Тегелтија је у честитки упућеној у своје и име Савјета министара нагласио да је напредак и просперитет сваког друштва одређен улогом коју у њему имају жене.

-Не само овог, већ сваког дана сви заједно требамо одавати признање и поштовати улогу жене као мајке, супруге и равноправног партнера у свим аспектима нашега живота - навео је Тегелтија.

Због тога, како је истакао, све институције у БиХ морају да наставе предано да раде на побољшању укупног положаја жена, јачању њихове економске, политичке и друштвене независности, с циљем изградње хуманијег и друштва једнаких права за све.

Тегелтија је изразио најдубље поштовање и захвалност свим женама у БиХ на залагању и ентузијазму које улажу у развој друштва, саопштено је из Савјета министара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана