Зуроф: Степинац не заслужује да буде светац

Срна
Зуроф: Степинац не заслужује да буде светац

БАЊАЛУКА - Алојзије Степинц нипошто због својих поступака не заслужује да буде светац, поручио је директор Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму Ефраим Зуроф.

Као посљедњи ловац на нацисте, бавио сам се истрагама и изручењима нациста широм свијета. Јер, сматрам да све злочинце из Другог свјетског рата треба извести пред лице правде, а управо један такав случај је улазак у траг команданту усташког логора Јасеновац, Динку Шакићу, који се налазио у Аргентини, рекао је Зуроф на предавању које је одржано вечерас на Академији наука и умјетности Републике Српске. 

Израелски историчар, Зуроф има важну улогу у откривању нациста који су изведени пред суд у претходних неколико деценија, због чега је управо и добио надимак „Посљедњи ловац на нацисте“.

Зуроф, који је одржао предавање под називом „Извитопериванје Холокауста као актуелна пријетнја у посткомунистичкој источној Европи“, изјавио је новинарима да су за тадашнје злочине над Јеврејима и другим нацијама у Европи одговорне и друге државе и њихово становништво у источној Европи и широм тог континента, а не само Њемачка.

Он је навео да је у теорији могућ нови и нуклеарни Холокауст, који би, на примјер, над Израелом извео Иран, што увијек треба схватати озбиљно да би се све спријечило.

Када је ријеч о Независној Држави Хрватској и Степинцу, Зуроф је рекао је да он нипошто због својих поступака не заслужује да буде светац.

Александра Стевандић из Јеврејске општине Бањалука рекла је да је на плану културе сјећања велика ствар што је Зуроф одржао предавање у граду на Врбасу.

Предавање коме су присутвовале бројне званице из научног, јавног и културног живота Републике Српске организовали су Јеврејска општина Бањалука и Јеврејски културни центар Бањалука у великој сали Академије наука и умјетности Српске.

Зуроф је посебно познат по томе што је ушао у траг команданту усташког логора Јасеновац Динку Шакићу, који се налазио у Аргентини.

Он је аутор годишњака „Статус репорт“ који говори о истрагама и изручењима нациста широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана