За пројекат стамбеног збрињавања интерно расељених 29,1 милион евра

Срна
За пројекат стамбеног збрињавања интерно расељених 29,1 милион евра

БАЊАЛУКA - Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији пројекта "ЦЕБ два" за рјешавање стамбених питања интерно расељених лица и с Иницијативом за наставком пројекта "ЦЕБ три", према којој ће бити стамбено збринуте укупно 703 породице на простору Српске.

.До сада је завршено и усељено укупно 485 стамбених јединица - 355 станова и 130 смјештајних капацитета у установама. Пројекат ЦЕБ два представља један од заједничких пројеката за рјешавање стамбених питања интерно расељених лица на подручју Републике Српске, гдје је Републички секретаријат за расељена лица и миграције у улози креатора и реализатора пројекта, а реализује се из одобрених кредитних средстава, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Циљ Пројекта "ЦЕБ два" је осигурати стамбена рјешења за интерно расељена лица као и за друге угрожене становнике алтернативних видова смјештаја. Изградњом стамбених јединица кроз реализацију Пројекта "ЦЕБ два" омогућиће се да се интерно расељена лица и друге угрожене особе преселе из привремених смјештаја у колективним центрима и алтернативном смјештају у новоизграђене и опремљене вишепородичне објекте.

"За кориснике на територији Републике Српске укупна вриједност Пројекта износи 29.178.194 евра, од чега је 18.169.413 евра кредитних средстава, а 11.008.781 евра су доприноси локалних заједница", истиче се у саопштењу.

У Републици Српској се овај пројекат спроводи на подручју 16 локалних заједница, кроз 20 потпројеката, а 18 се односи на изградњу стамбених јединица и том приликом ће се обезбиједити 573 стана док се два потпројекта односе на санацију и доградњу специјализованих институција - социјално-геријатријских установа чиме је обезбијеђено 130 смјештајних капацитета.

Реализација пројекта на подручју Републике Српске се одвија планираном динамиком и потписани су сви уговори са извођачима радова на изградњи вишепородичних стамбених зграда, а сви потпројекти ће бити завршени у складу с одобреним роком до краја 2022. године, иако је због кашњења реализације пројекта у ФБиХ могуће продужење рока до краја 2023. године

 

 

Сандра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана