Знате ли шта значи име компаније "Претис" и каква је веза с чувеним лонцем

ГС
Foto: Агенције

ВОГОШЋА - Компанија Претис из Вогошће поново је у великом успону.

Подсјетимо, компанија је 2022. године имала укупне приходе од око 54 милиона КМ и добит од 5,8 милиона КМ, пише БизнисИнфо.ба.

Претис озбиљно “пријети” да преузме лидерску позицију међу компанијама намјенске индустрије у БиХ.

Основан је далеке 1948. године као државна фирма и убрзо је постао један од тада највећих и најмодернијих фабрика оружја у Европи.

Ово предузеће и даље у имену носи успомену на свог оснивача и на нека бивша времена. Наиме, име фабрике је скраћеница од ријечи “Предузеће Тито Сарајево”.

Првих година постојања производња је највећим дијелом базирана за потребе армије, па је Претис убрзо постао највећа творница намјенске производње у тадашњој Југославији.

У производном програму Претиса били су:

Артиљеријска муниција

Минобацачка муниција

Тенк муниција

Ракете

Авио-бомбе

У цивилном програму се бавио конструкцијом и израдом различитих металних производа.

Један од тих производа је и данас познати лонац за експрес кухање популарно назван Претис лонац. Не постоји домаћинство у бившој Југославији које није имало овај лонац.

Касније Претис производи бицикле, а предузеће је радило и лиценцне НСУ скутере, моторе и аута, касније се из тога изродио ТАС са бубама и Голфовима, те Енергоинвест, пишу Независне.

Наиме, године 1967. Претис је, са друге три војне фабрике, успоставио холдинг компанију УНИС Сарајево поставши лидер у индустрији прераде метала у БиХ са 50.000 радника. Капацитет производње артиљеријске муниције био је близу 1.000.000 јединица у години.

Некад велика и славна Творница аутомобила Сарајево – ТАС, настала је 1970. године потписивањем уговора између УНИС-а и њемачког VW, те градњом творничких погона у Вогошћи која је започела 1. јула 1971. године. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана