Знате ли: Колико још мјеста за бруцоше има на факултетима у Српској

Анита Јанковић Речевић
Знате ли: Колико још мјеста за бруцоше има на факултетима у Српској

БАЊАЛУКА - Свршени средњошколци у Републици Српској који у јуну нису успјели да се упишу на жељени студијски програм имају нову шансу да се домогну индекса, а у другом уписном року мјеста на факултетима два јавна универзитета у Српској има за још 1.760 бруцоша, од којих је 941 на буџету.

Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву јуче су расписали конкурсе за упис студената у прву годину првог циклуса студија за академску 2024/2025. годину у другом уписном року.

На бањалучком Универзитету након првог уписног рока остало је 876 слободних мјеста, а млади који планирају наставак школовања неће остати ускраћени у избору будућег занимања с обзиром на то да празних клупа има у амфитеатрима свих високошколских установа изузев Факултета безбједносних наука.

Највише индекса, 208, чека власнике на Медицинском факултету и то махом странце који ће студирати на енглеском језику. На три студијска програма која се изводе на енглеском, медицина, дентална медицина и фармација, укупно има 140 слободних мјеста.

На Природно-математичком факултету мјеста има за још 112 будућих бруцоша, на Филолошком факултету 93, на Машинском 76, а око педесетак упражњених столица је и на Електротехничком факултету, Архитектонско-грађевинско-геодетском, Филозофском и Факултету политичких наука.

Највећи ниво знања у надметању мораће исказати млади који желе да се упишу на Шумарски и Факултет физичког васпитања и спорта будући да у другом уписном року има тек 16 слободних мјеста.

Декан Машинског факултета у Бањалуци Александар Милашиновић не очекује да попуне квоте ни након другог уписног рока, наводећи да је реално да упишу још двадесетак кандидата.

- Морамо имати на уму одлазак људи са ових простора, миграције су актуелне дуже од деценије и то је оставило посљедице. У првом уписном року уписали смо око 70 бруцоша, највеће интересовање је владало за студијске програме мехатронике и производног машинства. Иако увијек може боље, задовољни смо - рекао је Милашиновић.  

Он је истакао да млади приликом избора будућег занимања треба да имају на уму да машинско инжењерство има озбиљну перспективу.

- Наш факултет прати развој технике и технологије, а у плану имамо додатно осавремењавање планова и програма како бисмо још снажније закорачили на пут дигитализације. Развојни планови факултета укључују и усвајање нових базних знања, ширење ка електротехници и рачунарској техници. Што се тиче квалитета наставе, ми смо један од старијих факултета у оквиру бањалучког Универзитета, имамо високу репутацију, прилично смо комплексан факултет чију диплому није лако стећи јер је материја сама од себе тешка и мора се показати знање - закључио је Милашиновић.

За младе који имају интересовања према језицима, књижевности и култури, како националној тако и страној, широм су отворена врата бањалучког Филолошког факултета, поручила је декан те високообразовне установе Биљана Бабић.

- Задовољни смо првим уписним роком с обзиром на то да смо имали нешто већи број уписаних у односу на лани. Претходна два мјесеца имали смо више питања младих и судећи према њима, очекујемо и у овом року знатан број кандидата.  Млади људи треба да знају да диплома Филолошког факултета ни у ком смислу није ограничавајућа, већ им даје пуну слободу да обављају различите послове. Нису нужно везани за професорски посао у школи. Пред нашим свршеним студентима је широка палета будућих занимања, могу радити као преводиоци, лектори, културни сарадници, у медијима, продукцији, библиотеци - казала је Бабићева за “Глас”. 

Она је додала да су ове године имали пад броја уписаних студената на србистику, наводећи да би национална филологија морала бити још више испромовисана како би млади схватили значај изучавања српског језика. Декан бањалучког Природно-математичког факултета Радослав Декић позвао је свршене средњошколце да изаберу један од осам студијских програма на којима има мјеста.

- Очекујемо да у другом уписном року упишемо одређени број кандидата, било је интересовања током посљедњих седмица - казао је кратко Декић.   

На факултетима који су под кровом Универзитета у Источном Сарајеву у другом уписном року мјеста има за још 884 будућа бруцоша, од чега ће школовање 460 студената бити о трошку Републике.

Конкурсом је за Филозофски факултет Пале расписано 266 мјеста, Технолошки факултет Зворник прижељкује упис још 67 младих, Електротехнички 66, Економски 60, Пољопривредни 59, те Педагошки 53.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић каже за “Глас” да су претходних година доста радили на промоцији, средњошколце редовно упознавали са активностима које спроводе, због чега су задовољни бројем уписаних бруцоша.

- Очекивања су увијек велика, па тако и од другог уписног рока, али ако реално гледамо, у јуну смо уписали 70 бруцоша па се надамо да ћемо у овом року имати бар пола од тога. То би било задовољавајуће. Избор је на средњошколцима, а са нашом дипломом загарантовано ће веома брзо наћи сигуран и добро плаћен посао. Апелујем и на родитеље, јер су они махом ти који доносе одлуке, да је наш факултет право мјесто за дјецу која имају афинитета према техничким наукама - казао је Поповић.

Он је додао да Електротехнички факултет много пажње поклања сарадњи са привредним субјектима, што студентима ове високошколске установе омогућава стипендије, али и брзо и лако запослење.

- Већ у трећој и четвртој години наши студенти постају стипендисти реалног сектора, што је веома битно у данашње вријеме. Имају могућност да стекну праксу, упознају се са послодавцима. Електротехника је перспективна грана индустрије, нарочито сада када је везана за информационе технологије - нагласио је Поповић.

Пријемни испит

Пријављивање кандидата за други уписни рок на оба јавна универзитета трајаће од 26. до 30. августа. Полагање пријемног испита планирано је за 2. септембар, док би резултати требало да буду познати два дана касније.

Упис примљених кандидата почеће 9. септембра и трајаће пет дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана