Знање из медицине упија 450 страних студената

Данијела Бајић
Знање из медицине упија 450 страних студената

БАЊАЛУКА - Студије медицине на енглеском језику у Српској из године у годину постају све популарније међу странцима, који се махом одлучују да знање и вјештине из ове области стекну управо на јавним медицинским факултетима у Бањалуци и Фочи.

Квалитетна настава, повољна цијена и гостопримљиви домаћини главни су разлози због чега се за образовање за најхуманији позив студенти са свих меридијана одлучују у Српској, гдје марљиво уче и упијају знање.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић истакао је за “Глас Српске” да је ове године на прву годину уписано чак 117 студената из иностранства.

- Први пут имамо и студенте из Велике Британије, Јапана, Њемачке, Туниса, Либије и Грчке. Иначе, стандардно имамо бруцоше из Италије, Индије, Бангладеша и Турске. Ове године било је много веће интересовање за студије на нашем факултету. Међутим, много њих смо морали да одбијемо, јер нису положили пријемни испит или су били испод листе, јер су капацитети ограничени - казао је Бокоњић.

Додао је да је повећан и број старијих студената који су студије започели у својој или некој другој земљи па су се одлучили да школовање наставе на Медицинском факултету у Фочи, а међу њима је било и Украјинаца.

- Пред нама је велики изазов јер би студенти ове године требало да крену на клинику, за шта смо их покушали максимално припремити - каже Бокоњић.

Заједно са онима који су и протекле три године медицину учили под сводом фочанског факултета, који је први у Српској покренуо тај програм на енглеском језику, укупно има 330 студената из иностранства.

- До ове године настава на енглеском језику била је само на студијском програму медицина, док сада имамо и седморо уписаних на стоматологији. Због квалитета наставе, догодине планирамо да смањимо квоту на медицини, а појачамо на стоматологији. На крају крајева, нама је акценат на квалитету, а не на броју уписаних страних студената - рекао је Бокоњић и додао да ће први страни студенти са овог факултета изаћи за три године.

На Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци ове године на прву годину уписано је 76 студената из иностранства.

- Углавном су то студенти из Индије и Бангладеша, док 15 њих долази из Турске. Међу њима има и по један студент из Италије, Азербејџана и Сирије. Ове године имамо за двадесетак више студената из иностранства у односу на лани. Значајан број страних студената који су лани уписали медицину код нас је испунио услове и уписао другу годину - рекао је декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић.

Декани кажу да су страни студенти одушевљени Српском те да су поједини исказали интересовање да по завршетку студија овдје остану да раде.

Акредитација

Ранко Шкрбић казао је да Медицински факултет у Бањалуци приступа процесу вањске акредитације.

- То се већ договарамо са нашом Агенцијом за високо образовање. Ступили смо у контакт са агенцијом из Будимпеште, која је у име свјетске федерације медицинских факултета одређена за акредитацију других високошколских установа у Европи. Циљ нам је да већ од идуће године имамо одрађен акредитациони стандард који је најновији захтјев ове свјетске федерације - казао је Шкрбић и додао да није било страних студената не би имали потребе да улазе у овај процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана