Значајна помоћ за пројекте у Требињу и Невесињу

Срна
Значајна помоћ за пројекте у Требињу и Невесињу

БИЛЕЋА - Средствима из АП Војводине за Дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју у Требињу биће набављен логопедски апарат и остала опрема неопходна за сензорну собу, изјавио је координатор за изградњу тог центра Мијат Шаровић.

Он је навео да ће од најновије помоћи из Србије од око девет милиона динара (око 76.500 евра), која стиже из АП Војводине, у Требињу бити уложено 1,5 милиона динара (око 13.000 евра) за опремање Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју.

Шаровић је подсјетио да се Дневни центар гради уз помоћ предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и града Требиња, који је дао подршку и, осим средстава, обезбиједио локацију и потребну документацију.

Он је истакао да су за њих донације значајне како финансијски тако и због тога што се на тај начин исказује братска љубав и разумијевање према Србима који не живе у Србији.

Шаровић је рекао да се завршетак изградње тог центра очекује за пола године и да ће дјеца у њему имати одговарајуће услове за дневни боравак и моћи квалитетно да проводе вријеме уз стручну подршку.

Помоћ из Војводине од око милион динара (16.500 КМ) стиже и у Невесиње за набавку теренског медицинског возила за Дом здравља, који ће на тај начин моћи да пружи бољу медицинску помоћ Невесињцима у руралним крајевима, рекао је Срни замјеник директора ове здравствене установе Миле Уљаревић.

“Ова помоћ је значајна и због тога што осјећамо да и за убудуће имамо адресу на коју се можемо обратити, да је Србија никад ближа нашим институцијама, да су њихове институције ту да виде и чују наше потребе и помогну колико могу”, рекао је Уљаревић и захвалио Србији за помоћ Невесињу.

Помоћ Србима у Републици Српској и Федерацији БиХ из Војводине од укупно око 76.500 евра намијењена је за осам локалних заједница са овог подручја, а осим Требиња и Невесиња, донација је намијењена и за изградњу фудбалског терена у Фочи.

Средствима из Војводине биће финансирана и реконструкција Друштвеног дома у општини Оџак, набавка опреме за Ватрогасно друштво у Пелагићеву, те обнова и градња помоћних објеката православних цркава у Бањалуци, Добоју и манастира Веселиње у Гламочу.

Уговоре о помоћи су у Новом Саду прије десетак дана представницима Срба из ових осам локалних заједница заједно уручили покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Помоћ је намијењена за побољшање услова живота, као и за опстанак и останак српског становништва у тим срединама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана