Животне приче људи који су прошли кроз процес вантјелесне оплодње на клиници "Medico-S": Уз вјеру и наду снови се остварују

Јана Кезић
Foto: Medico-S

БАЊАЛУКА - Вантјелесна оплодња је метода лијечења којом данас, савремена медицина, лијечи око 80 одсто узрока неплодности, а парови, који су успјешно прошли кроз сав овај процес на бањалучкој клиници "Medico-S", поручују да биолошки сат откуцава, те да не треба чекати за остварење сна.

Животне приче и како је у суштини изгледала борба за потомство испричало је неколико породица широм Српске за "Глас Српске".

Дајана Предојевић из Омарске код Приједора са супругом је била у браку  пет година, те су за то вријеме покушавали проширити породицу на природан начин.

- Радили смо налазе и ишли смо код различитих доктора, све је било уредно али до трудноће није долазило. Све смо се надали да ће се то догодити, међутим, када смо видјели да је превише времена прошло онда смо се одлучили јавити у клинику "Medico-S" - казала је Предојевићева.

Установљено је да су, како каже, њени јајоводи били запушени, урадили су додатне анализе и ушли у поступак вантјелесне оплодње.

- Ишли смо на вантејелесну оплодњу и успјели смо из првог пута, све се одвијало како треба. Наша Емилија сада треба да напуни пет мјесеци, а искуства са клинике су више него позитивна, јер су сви професионално -рекла је Предојевићева.

Њена порука за све оне парове који воде исту борбу је да се не чека дуго, због чега и љекари савјетују да се јави на преглед ако након годину дана незаштићених односа не дође до трудноће.

- Дуго смо чекали и надали се. Да смо отишли на вријеме, наша беба би сада имала шест година, али никада није касно и  не треба се стидјети ничега - казала је Предојевићева.

Борбу за потомство водила је и Јована Круљ из Требиња. Како је испричала за "Глас", полазна станица им је било Удружење парова са проблемом стерилитета „Бебе", гдје су добили почетне информације о томе гдје и коме се обратити  на самом почетку.

- Почела сам са „истраживањем" на тему вантјелесне оплодње, јер ми је и самој све то била једна велика непознаница. Онда смо 2015. године имали први вантјелесни поступак, остварила се трудноћа, али се на жалост десио спонтани побачај у осмој недељи - казала је Круљева.

Од тада, наредне четири године, објашњава, у потпуности су биле посвећене борби, а сваки наредни поступак је доносио ново искуство.  Слиједили су прича, разговори са гинеколозима, ембриолозима, налази, прегледи као и посјете другим клиникама изван земље, а све у сврху рјешавања проблема.

- У том периоду имали смо још три поступка вантјелесне оплодње, два у "Medico-S", и један у приватној клиници у Новом Саду - рекла је Круљева. Прије три године одлазе на четврти, а уједно и посљедњи поступак вантјелесне оплодње у "Medico-S".

- Оно што бих жељела да напоменем да је однос цјелокупног тима клинике у тим, јако битним данима за нас био надасве људски и професионалан. - казала је Круљева и додала да јој је много значила психолошка подршка која је у овој установи саставни дио самог поступка.

Остварена близаначка трудноћа, вођена је као високоризична те је све вријеме, захтјевала одређену терапију и честе контроле.

- Највећи изазов свих тих година чекања, борбе био је остати психички стабилан као и очувати брак и сачувати љубав. Јако је битна подршка и разумјевање партнера, јер околина нема баш много разумјевања према паровима са овим проблемом али причајући о овоме, рушимо табуе - рекла је Круљева.  У 32. недељи трудноће, прије двије године, хитним царским резом на свијет су стигли Ирина и Василије, а иако превремено рођени, све је прошло у најбољем реду.

- Свим паровима који планирају или који су већ у борби поручила бих да никада не одустану, јер препрека је јако,јако много. Будите истрајни јер биолошки сат откуцава, не чека и све је много много лакше кад је пар млађи - закључује Круљева.

Процес вантјелесне оплодње на бањалучкој клиници "Medico-S" прошла је и Јована Авдаловић из Фоче.

- Жељели смо имати велику породицу и када смо се вјенчали, кренули смо од основних, рутинских прегледа како би што прије постали родитељи. Прошло је неколико година и жеља се није остварила - рекла је Авдаловићева. Испричала је да су се одлучили на вантјелесну оплодњу, а  препорука је била да се јаве у "Medico-S" клинику, која сарађује са Фондом здравственог осигурања Републике Српске.

- Много нам је значило што су наши покушаји вантјелесне оплодње били бесплатни, тако да смо одмах 2019. године имали први покушај, нажалост неуспјешан, али смо видјели како то изгледа. Други покушај наредне године је био успјешан и успјели смо постати родитељи - казала је Авдаловићева.

Избалансирати превелику наду, жељу и нестрпљење са временом потребним за терапију и поступак, разочарењем (у првом случају) или тихом радошћу (у другом случају), био је како каже највећи изазов.

- Добили смо дјечака Захарија, који је напунио 18 мјесеци. То је један мали господин, који ужива пажњу и љубав свих људи око себе, нећемо рећи да је размажен, али за сада је све по његовом - испричала је Авдаловићева кроз осмијех, додајући да је интересантно што је Захарије рођен у Бањалуци, па се некада нашале: у граду у коме је све и почело.

За искуства са особљем из клинике "Medico-S" има само ријечи хвале.

- Човјек очекује у оваквим случајевима да сте само број и ништа више, те да неко као на траци ради захвате. У оба наша случаја наишли смо на сусретљивост и максимално професионалан однос свих запослених у "Medico-S"  - рекла је она.

Порука ове породице за све људе који се на овај начин боре да се остваре као родитељи је да никад, ма колико било тешко, не губе вјеру и наду.

- Ми смо добили улогу родитеља након другог покушаја вантјелесне оплодње. Познајемо много парова који су иза себе оставили много више неуспјелих оплодња од нас. Међутим, већина то стоички подноси и нада се бољем. И то овдје јесте нејбитније: не губити ентузијазам без обзира на евентуалне неуспјехе - казала је Авдаловићева. Додала је да људи не смију ћутати о овој теми или је сматрати срамотном и забрањеном, јер се  управо из тих прича и контаката може сазнати нешто ново и корисно за идући покушај.

Више од 1 600 дјеце из ВТО поступака и клиници „Medico-S"

Окосницу Medico-S тима чине домаћи и регионални стручњаци, гинеколози и ембриолози са вишегодишњим искуством у области репродуктивне медицине. Будући да Пронатал група окупља 10 ИВФ центара у рад су укључени и љекари из Београда, Загреба и Прага, кроз конзилијарне састанке који се оджавају минимум два пута мјесечно.

Овај свеобухватан приступ пружа могућност комплетног увида у здравствено стање пацијената, утврђивање и отклањање проблема те приједлог најбољег плана лијечења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана