Живана Вуковић Костић: Пет медицинских сестара у Српској изгубило живот у борби против вируса корона

Срна
Живана Вуковић Костић: Пет медицинских сестара у Српској изгубило живот у борби против вируса корона

БАЊАЛУКА- Подаци Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске показују да је пет медицинских сестара у Републици Српској изгубило живот у борби против вируса корона, водећи рачуна о другима, рекла је Срни предсједник Управног одбора тог удружења Живана Вуковић Костић.

Костићева је истакла да то није прецизан податак, с обзиром да се Удружење још није бавило тим истраживањем.

-Немамо тачне податке о томе, то је оно што Удружење зна и што има податак - навела је Костићева.

Она је рекла да се према подацима Свјетске здравствене организације, процјењује да је најмање 115.000 здравствених радника у свијету изгубило живот током пандемије вируса корона, водећи рачуна о другима.

Костићева је указала да су медицинске сестре у вријеме пандемије имале пуно више изазова, истичући да је њихова свакодневица потпуно промијењена.

Према њеним ријечима, највећи изазови били су организационе природе, зато што је велики број медицинских сестара требао да се премјести из нормалних радних услова у ковид систем.

-Почев од организације до не само радног времена, него и људи који ће се бавити тим, морали смо водити рачуна да ли су људи довопљно едуковани да уђу у ковид систем, да ли су здравствено способни да се баве ковид здравственом његом и ковид пацијентима - додала је Костићева.

Она је рекла да је изазов био да ли ће бити довољно опреме и да ли ће медицинске сестре и техничари знати сами себе штитити и на који начин ће се борити против стреса и свега онога што изазива посебна њега ковид пацијената.

Костићева је навела да је највећи проблем током пандемије стрес, борити се да се помогне некоме, страхујући да се не пренесе вирус породици.

-Неизвјесност која се јавља са пандемијом, гдје се не види крај, додатно је оптерећење за све здравсене раднике, а самим тим и медицинске сестре које су углавном 24 часа заједно са пацијентим и уз њих - истакла је Костићева.

Она је рекла да је пандемија јако утицала на здравље здравствених радника, као и генерално на здравље становништва.

Костићева је рекла да у Републици Српској има око 6.000 медицинских сестара и техничара, те да Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске има 1.580 чанова.

Према њеним ријечима, Удружење се бави едукацијом здраствених радника.

-Покушавамо едуковати људе да прате оно што се дешава, да наставе цијеложивотно учење, јер нисте медицинска сестра кад завршите школу и запослите се, већ морате пратити све оно што се дешава у савременом систему - навела је Костићева.

Костићева је рекла да је Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске основано 30. новембра 1998. године.

Она је додала да Удружење има секцију бабица које у свом саставу броји 38 бабица-акушерских сестара.

Због бројних и неочекиваних изазова са којима су се сусрели и искустава у току пандемије Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске данас организује савјетовање на којем ће изнијети искуства медицинских сестара у проналажењу рјешења за проблеме са којима се свакодневно сусрећу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана