Зимске атракције Крајишницима надохват руке: ОЦ "Јахорина" градиће ски-центар на Мањачи

Анита Јанковић Речевић
Foto: В.Трипић

БАЊАЛУКА - Љубитељи зимских спортова из крајишких општина до најближег скијалишта више неће морати путовати сатима, јер би ускоро на Мањачи могао нићи савремени ски-центар, који ће засигурно допринијети туристичком и привредном развоју тог краја.

Изградњу ски-центра на Мањачи најавио је јуче српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, наводећи да ће Влада Српске у понедјељак донијети одлуку о том пројекту.

- Почињемо изградњу ски-центра на Мањачи. Олимпијски центар (ОЦ) “Јахорина” и Влада РС обезбиједиће 53 милиона КМ за изградњу ски-центра на који се веома дуго чека - рекао је Додик.

Додао је да ће пројекат у сриједу бити презентован на Мањачи.

- У току године биће донесена и одлука о изградњи Сокограда у Сокоцу, што ће значајно побољшати туристичку понуду ове перспективне општине и допринијети њеном развоју - навео је Додик на свом “Твитер” налогу.

На којем локалитету на Мањачи ће бити грађен ски-центар и шта је предвиђено пројектом у ОЦ “Јахорина” јуче нису жељели откривати.

- Имамо креиран план за оживљавање тог планинског локалитета, али Влада РС прво треба да усвоји ту одлуку, а затим и задужи ОЦ “Јахорина” за изградњу. Оквирни план је да Мањача буде приградско скијалиште које би својим капацитетима испуњавало захтјеве локалних гостију и туриста, који би долазили на дневни или викенд боравак. Детаљан план ће бити изложен тек уколико буду реализована прва два корака - рекли су у ОЦ “Јахорина”.

Директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић каже да ће инвестиција овог типа донијети низ добробити, не само за Мањачу и Бањалуку, већ за све крајишке општине које гравитирају око планине.

- Бањалука је заједно са Требињем туристички драгуљ Српске. Обилује многим занимљивим садржајима, почевши од Врбаса, тврђаве Кастел, језера на Мањачи, а уколико добије и ски-центар, туристичка понуда града биће комплетна - рекао је Лончаревић и додао да је један такав комплекс недостаје сјеверном дијелу Српске.

Лончаревић наводи да ће изградња ски-центра убрзати развој сеоског туризма, који је све популарнији међу домаћим и страним туристима.

- Мањача је врло атрактивна за туристе током љетне сезоне, зими баш и не, али та инвестиција ће то промијенити - казао је он.

Директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић најаву о изградњи ски-центра оцјењује као пун погодак.

- Биће то фантастична прича за све општине које се наслањају на Мањачу.

Туризам најбрже подстиче развој неког краја и у привредном погледу сигуран сам да је то одличан концепт који ће довести до повећања производње домаће хране, развоја угоститељства и других услужних дјелатности. Очекујемо да Мањача врви од туриста и зими, баш као и љети - рекао је Илић и додао да не зна на којој тачно локацији ће бити грађен ски-центар, али да претпоставља да ће то бити у горњем дијелу Мањаче, према Мркоњић Граду, гдје је већи број снијежних дана.

Андрићград

Скупштина општине Вишеград усвојила је закључак који се односи на то да Олимпијски центар “Јахорина” преузима Андрићград.

Начелник општине Младен Ђуревић оцијенио је да је то веома добра одлука и за Вишеград и за Андрићград.

Одборници су током засједања, које је трајало 13 часова, разматрали, а потом и прихватили писмо намјере представника државног капитала у Андрићграду, које се односи на пословање овог комплекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана