Зимска трансверзала и ове године на Мањачи окупља љубитеље природе

Јана Кезић
Зимска трансверзала и ове године на Мањачи окупља љубитеље природе

БАЊАЛУКА - Планинарско друштво (ПД) “Мањача” традиционално сваке године организује зимску трансверзалу “Кроз мећаву”, па ће тако планинари, али и остали љубитељи зиме, природе и доброг дружења и овог викенда имати прилику да се попну на највиши врх Мањаче Велику греду, на 1.239 метара надморске висине.

У поход, како су навели из овог друштва, креће се од планинарског дома у Локварима те се преко Равнице долази до малог језера, гдје ће се учесници подијелити у двије групе.

- Група слабије кондиције вратиће се са водичем преко Равнице назад до дома кружном стазом, дугом око осам километара. Друга група, они спремнији, наставиће према врху Мањаче стазом дугом око 12 километара - навели су у ПД “Мањача” позивајући и оне који неће планинарити, а воле природу, да се придруже.

Секретар друштва Радмила Гаврановић каже да овакве акције и дружења служе да људи осјете све чари и љепоте Мањаче те да походом на њу желе да оклоне ружну етикету која се везивала за ову планину.

- Све наше акције су базиране према дјелима Петра Кочића, а зимску трансверзалу “Кроз мећаву” одржавамо од настанка овог друштва, односно од 2008. године. Осим зимске, постоји и љетна трансверзала “Кочићевим стазама”, гдје се пењемо до врхова куда је корачао и сам Кочић - рекла је Гаврановићева. Веома нас, истиче она, радује чињеница да се велики број људи одазива на трансверзале.

- Долазе нам чланови друштава из околине. Сада су нам се најавили планинари из Козарске Дубице, Градишке и Мркоњић Града, као и доста људи који нису планинари него љубитељи природе - рекла је Гаврановићева. Учеснике у свакој акцији прате обучени водичи, а догађаји попут ове трансверзале имају неколико циљева.

- Прије свега, да будемо у природи и да младе окрећемо у том смјеру, да би што мање били на друштвеним мрежама и у кафићима - рекла је Гаврановићева.

Помака у том смислу, истиче ова планинарка, има, што је посебно радује.

- Специфичност нашег друштва је та да је већина чланова треће животне доби, тако да ми пропагирамо здрав живот, кретање и боравак у природи - рекла је Гаврановићева.

Објаснила је да се њихов планинарски дом налази у Локварима у једној девастираној основној школи, коју су сами средили.

- Добили смо школу на коришћење на 15 година, с тим да је речено, ако се врате ђаци, да ми напустимо просторије. Доста тога смо средили, али остао нам је кров који на појединим мјестима прокишњава. Нажалост, немамо никакву донацију и било би лијепо када би нам неко помогао - казала је Гаврановићева.

План

Када је ријеч о плану зимске трансверзале “Кроз мећаву”, из Планинарског друштва “Мањача” кажу да је полазак организован у недјељу у седам часова са старе аутобуске станице у Бањалуци. Цијена превоза је 12 КМ, а све потребне информације могу се добити позивом на контакт телефон 065/ 816-388.

- Потребно је понијети храну, воду, планинарску опрему и обућу за зимске услове, кабаницу, капу, рукавице, штапове, батеријску лампу, резервну одјећу те лични сет прве помоћи, а сви учесници су дужни да се придржавају упутстава водича - поручили су из овог друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана