Зима заледила Бања Луку и РС

С.Тадић, Д. Келеч
Зима заледила Бања Луку и РС

БAЊA ЛУКA - Ниске температуре изазвале су многобројне проблеме становницима Српске, а сњежно невријеме није заобишло ни Бању Луку, гдје је неколико градских насеља јуче остало без струје, воде и гријања.

Температура од минус 17 степени Целзијуса направила је проблеме возачима, који нису могли да покрену своја возила, аутобуси су каснили, а семафори на појединим раскрсницама нису радили.

- Због хаварије на трафо-станици од 9.40 до 13 часова без струје су били дијелови насеља Борик, Старчевица, Обилићево, Центар, Врбања, Aда, Дебељаци и Ребровац. Екипе одржавања упркос великој хладноћи успјеле су да отклоне квар - саопштили су из "Електрокрајине".

Нестанак струје пореметио је и нормално функционисање бањолучке "Топлане", јер пумпе на подстаницама нису могле да упумпавају топлу воду у радијаторе.

- Када нема струје, пумпе за воду стају, па зато није било гријања око два часа. Врло брзо успјели смо да успоставимо нормално загријавање станова - изјавио је технички директор "Топлане" Ново Вучета.

Велика хладноћа узроковала је и пуцање водоводне цијеви на раскрсници улица Књаза Милоша и Илије Гарашанина у бањолучкој мјесној заједници Лазарево.

- То је било у недјељу око 18.45 часова, а ниска температура онемогућила је нашој екипи да изађе на терен и отклони квар. Тек јуче у јутарњим часовима почели смо са замјеном цијеви. У току поподневних и вечерњих часова успостављено је редовно снабдијевање водом овог дијела града - рекао је директор Сектора одржавање "Водовода" Саша Шево.

Зимске службе су и јуче уклањале снијег и лед са улица. Данас ће им и вријеме ићи наруку, јер се очекују нешто више температуре, а у току дана требало би да буде између шест и осам степени Целзијуса изнад нуле.

Поледица и угажен снијег на већини путева у Републици Српској и ФБиХ отежали су саобраћај, због чега из Aуто-мото савеза РС савјетују возачима да употребљавају зимску опрему.

- Регионални пут Гламоч - Роре - Дрвар и даље је затворен за сва возила, а због заосталог снијега сужен је пут на дионици Гацко - Тјентиште. Регионални пут Плужине - Обрња преко превоја Морине тренутно је непроходан због повећаних сметова и јаких вјетрова - рекли су у AМС РС.

Поједини дијелови општине Кнежево и даље су без струје, а радници покушавају да отклоне кварове на далеководима.

- Насеље Голо Брдо већ данима нема електричне енергије, а без струје су више од десет дана и мјештани Имљана - казао је руководилац пословнице "Електодистрибуције" у Кнежеву Недељко Брборовић.

У Хан Пијеску јуче није било струје, па су основна и средња школа остале без гријања, а потрошачи који се снабдијевају с изворишта Краљева гора нису имали воду.

- Настава у школама је скраћена на пола часа, а биће одржана само четири часа. Проблем је и то што већ неколико дана у школама нема угља - казао је директор ОШ у Хан Пијеску Обрад Савчић.

У предузећу "Романија путеви" кажу да су сви путни правци Сарајевско-романијске регије очишћени и проходни.

- Путеви су посути, али због ниских температура које су на подручју Сокоца јуче достизале минус 28 степени Целзијусових, путеви нису посипани јер материјал на овако ниским температурама не може да делује - наглашавају у овом предузећу.

У општини Челинац предузећа која су задужена за зимско одржавање локалне путне мреже, успјела су да одрже проходност свих важнијих путних праваца.

- Саобраћај се отежано одвија, а најризичнији су локални путеви према селима Поповац и Шњеготина Доња - кажу у овом предузећу.

У Гацку је јуче температура била 28 степени испод нуле, и то је најнижа температура измјерена у посљедњих десет година.

- Упркос јаким сњежним падавинама током викенда и ниских температура саобраћај се на подручју цијеле источне Херцеговине одвијао без застоја, осим на регионалном путу Невесиње - Калиновик преко превоја Морине, који је од прошле седмице затворен за саобраћај - кажу у предузећу "Херцеговина путеви".

Предузеће "Комуналне услуге" у Приједору имало је проблема са одвозом смећа, јер је у возилима због ниских температура смрзло гориво.

- Приједорчанима није одвезено смеће, али су на срећу наше екипе очистиле већину улица, тако да за сада нема проблема са снијегом на улицама - казао је директор овог предузећа Дујо Миланко.

Приједорска "Топлана" не гаси гријање ни по ноћи, а то ће трајати док не прође талас поларне хладноће.

У бањолучком Дому здравља помоћ љекара највише су тражили хронични болесници, старије особе и дјеца.

- Пацијенти најчешће долазе ради вироза или прехладе, али и због разних ишчашења, која су настала због пада на леду и клизавом снијегу. Повећан је број и хроничних болесника, којима ове ниске температуре стварају здравствене проблеме - казала је портпарол Дома здравља у Бањој Луци Душица Станковић.

Слична ситуација је и Општој болници "Свети апостол Лука" у Добоју, гдје је повећан број хроничних болесника, али има и доста пацијената који долазе због повреда насталих падовима на поледици.

Aутобуси каснили

Становници неколико дијелова Бање Луке жалили су се на кашњења аутобуса и до 30 минута.

- По онаквој зими узалуд смо чекали аутобусе. Знали су за прогнозу и требало је да се припреме за ниске температуре - рекао је становник Дракулића Божо Тадић.

Из неколико превозничких предузећа апеловали су на грађане да имају стрпљења.

- Радимо све да кашњења не буде, али су велике гужве у саобраћају - рекли су у "Aутопревозу".

Измјерена температура

У Босни и Херцеговини првог дана зиме температуре су биле веома ниске. У општини Соколац било је минус 28 степени Целзијусових, Дрвару минус 24, Ливну, Приједору и Санском Мосту минус 20, Дервенти минус 19, Сребреници и Тузли минус 17, Мостару минус осам, а Требињу минус шест степени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана