Жене у Градишци могу изабрати новог гинеколога

Анита Јанковић Речевић
Жене у Градишци могу изабрати новог гинеколога

ГРАДИШКА - Након што је Болница Градишка одлучила да, због неисплативости, престане да пружа услуге примарне здравствене заштите у области гинекологије, у Фонду здравства поручују да пацијенткиње неће остати ускраћене за прегледе и лијечење будући да се могу пререгистровати у друге установе и то у било којем граду.

Наиме око 7.700 жена, колико их је било регистровано код гинеколога у Болници Градишка, од јануара идуће године у тој здравственој установи више неће моћи да обављају редовне гинеколошке прегледе, анализе и друге услуге из домена примарне здравствене заштите.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик за “Глас” наводи да је ова установа десет година пружала услуге примарне здравствене заштите у области гинекологије искључиво да би помогла локалном Дому здравља, али и пацијенткињама, наглашавајући да тај ниво заштите није у домену болница.

- Вршење тих услуга постао је камен око врата који нас гура у финансијску дубиозу, односно ускраћује исплату бруто плата. То је проблем који нас мучи већ годину и по, није од јуче. Од Фонда здравства на годишњем нивоу добијамо око 16 марака по регистрованој жени, а само један папа тест кошта од 20 до 25 КМ, плус гдје су други потрошни материјали. Тражили смо да се повећају издвајања диспанзеру за жене, али у Фонду није било сагласности па смо одлучили да не уговарамо нешто што штети функционисању болнице - рекао је Додик и истакао да су додатни проблем представљали и лијекови на рецепт, будући да се болница оптерећује за све оно што њени љекари пропишу изнад прекорачења медикамената на рецепт.

Додик наводи да је болница Дому здравља у Градишци понудила могућност пословно-техничке сарадње, али да још ништа није договорено.

- Болница је имала регистрован један тим на тих 7.700 жена, а у амбуланти је сваки дан услуге пружао један гинеколог, а не сви запослени специјалисти у тој области. Они су се стално мијењали. Једно од могућих рјешења је да наши љекари убудуће пружају услуге пацијенткињама, истим тим које су и биле регистроване код нас, али у просторијама Дома здравља - нагласио је Додик.

И у Фонду здравства наглашавају да би услуге здравствене заштите које спадају у примарни ниво, укључујући и област гинекологије, по правилу требало да пружају здравствене установе примарног нивоа, попут домова здравља, а не болнице. Међутим, да би обезбиједили бољу доступност здравствених услуга, у срединама гдје је то било неопходно, у Фонду наглашавају да су гинеколошке услуге примарног нивоа уговарали са болницама у Градишци, Приједору и Невесињу.

- Болници Градишка за те услуге мјесечно плаћамо нешто више од 10.000 марака, односно уговорени годишњи износ за 2024. годину је 123.000 КМ. Иначе, уговорени износ средстава зависи управо од броја регистрованих, независно од тога колико је жена користило услуге - рекли су у Фонду у појаснили да у гинеколошке услуге примарног нивоа спадају, између осталог, први и контролни преглед доктора специјалисте, узимање бриса за папа тест, припрема и очитавање теста, колпоскопија, ултразвучни преглед, туширање грлића материце и узимање вагиналног бриса.

Нагласили су да пацијенткиње које су биле регистроване код гинеколога у Болници Градишка могу да се региструју код гинеколога у другим установама које са Фондом имају потписан уговор за ову област.

- Избор гинеколога, као и породичног доктора и педијатра, није условљен мјестом пребивалишта и осигураници могу да се региструју у било којој здравственој установи, јавној или приватној, која има уговор с нама. Редован период за промјену или избор љекара је у току и траје до краја октобра - подсјетили су у Фонду.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић сматра да је недопустиво да болница престане да обавља гинеколошке прегледе јер, како тврди има услове и кадрове. Он је навео да је надлежнима упутио допис у којем тражи да ова одлука буде преиспитана.

Јавни позив

У Фонду здравства кажу да сваке године спроводе јавни позив за здравствене установе које имају могућност да се пријаве за пружање услуга за наредну годину у области породичне медицине, педијатрије и гинекологије.

- Не можемо утицати на то да ли ће нека установа бити заинтересована да пружа услуге осигураницима. Незнатан је број случајева да се установе које иначе имају уговор не пријаве за уговарање одређене дјелатности. На примјер, сада се двије приватне установе из Новог Града и Бијељине нису пријавиле да пружају услуге гинекологије у 2025. години - рекли у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана