Жељка Цвијановић посјетила Шумарски факултет

Срна
Foto: Срна

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Шумарски факултет Универзитета у Бањалуци важна високошколска установа за Републику Српску, те да у оквиру привреде и привредног сектора овај факултет заузима веома значајну позицију.

Цвијановићева, која је присуствовала свечаној академији поводом 29 година рада Шумарског факултета, рекла је да је задовољна чињеницом да постоје добри резултати у раду ове високошколске уистанове, те да се приводи крају велики пројекат који ће подразумијевати пресељавање факултета у нову зграду, што ће створити боље услове за рад наставног кадра, студената и све амбициозне планове које овај факултет има.

"Оно што ме чини срећном јесте чињеница и да је овај факултет ушао интензивно и у фазу интернационализације одређених активности, међународне сарадње, али исто тако да у оквиру наше привреде и привредног сектора овај факултет заиста заузима веома важну позицију", изјавила је Цвијановићева новинарима.

Цвјановићева је честитала успјешан рад ове високошколске установе руководству, наставном кадру и студентима факултета.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и инмормационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да овај факултет биљежи све успјешнији рад, те да има велики потенцијал који се види кроз сарадњу са привредом Републике Српске.

"Шуме су један од највећих ресурса Републике Српске. У оквиру научног потенцијала који имамо у овој високошколској установи потребно је да дамо одговоре на одређена горућа питања из ове области, прије свега у вези са климатским промјенама које су једна од глобалних тема", истакао је Рајчевић.

Он је рекао да је разговарао са менаџментом Шумарског факултета о томе како да се створи комплетно нови еко-систем око самог факултета.

Рајчевић очекује да ће изградњом нових смјештајних капацитета Шумарског факултета у Бањалуци додатно бити унапријеђен рад ове високошколске установе, што ће допринијети бољој афирмацији научника и аутора који долазе са овог факултета.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је да је ова високошколска установа израсла у значајну чланицу Универзитета у Бањалуци по компетентним наставним и кадровским ресурсима.

"Шумарски факултет се истиче по учешћу у међународним пројектима. Наставници и сарадници овог факултета своја истраживања публикују у међународним референтним часописима, јер на тај начин постаје видљив Шумарски факултет и Универзитет у Бањалуци", истакао је Гајанин.

Он је рекао да ће руководство бањалучког Универзитета наставити да подржава овај факултет у јачању кадровских ресурса, наводећи да су у овој години у академску заједницу на Шумарском факултету примљена три нова сарадника који су били најбољи на расписаним конкурсима.

Декан Шумарског факултета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун очекује да ће овај факултет идуће године бити пресељен у нове просторије у оквиру кампуса бањалучког Универзитета, гдје ће Шумарски факултет коначно добити своју зграду у којој ће имати просторне и смјештајне капацитете.

"Шумарски факултет у Бањалуци током 29 година рада оспособио се кадровски. Уз велику подршку Владе Републике Српске, ресорног министарства и ректора бањалучког Универзитета ова високошколска установа биће пресељена у нове просторије", истакла је Соломунова.

Она је навела да је данас Шумарски факултет у Бањалуци промовисао 54 дипломирана инжењера шумарства и мастера шумарства, а уручене су награде за заслужне појединце и институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана