“Жељезнице” удуплале губитак!

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” удуплале губитак!

Бањалука - “Жељезнице РС” (ЖРС) 2023. годину завршиле су са губитком од 40,87 милиона марака, што је скоро дупло више у односу на годину раније када је минус на рачуну тог предузећа износио 22,60 милиона.

Наведено је то у финансијском извјештају о пословању овог јавног предузећа који је објављен на Бањалучкој берзи у којем стоји и да је акумулирани губитак на крају 2023. године достигао износ од 277,88 милиона марака.

Укупни приходи ЖРС значајно са пали лани и то са 66,79 милиона марака колико су износили 2022. године на 54 милиона колико су евидентирани на крају 2023. године.

У том домену забиљежен је пад прихода од пружених услуга како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

Када је ријеч о расходима они су на крају прошле године износили 96,22 милиона марака и повећани су у односу на годину раније када су “тежили” 91,06 милиона.

Највише новца као и до сада предузеће је издвојило за трошкове плата, накнада плата и осталих личних примања. Издаци за те намјене такође су повећани у односу на 2022. годину.

- За ове трошкове лани је отишло 45,77 милиона марака, а годину раније 41,85 милиона - наведено је у финансијском извјештају.

Са друге стране, смањен је и просјечан број запослених по основу стања на крају мјесеца у “Жељезницама РС”. Према тим подацима, “Жељезнице” лани су имале 1.903 радника, а годину раније 1.964 запослена.

Дугорочне обавезе према пресјеку стања на крају прошле године овог јавног предузећа биљеже пад, док краткорочне са друге стране имају темпо раста.

- Дугорочне обавезе ЖРС на крају 2023. износиле су 61,28 милиона марака и мање су за 6,35 милиона у односу на крај 2022. године - стоји у финансијском извјештају.

Када је ријеч о краткорочним обавезама оне су на крају 2023. тежиле  275,95 милиона марака и веће су за 7,57 милиона марака у односу на стање крајем 2022. године.

ЖРС се тренутно налазе у процесу реструктурисања који је почео 2017. године, односно када је Свјетска банка у децембру те године одобрила кредит за тај пројекат у износу од 51,3 милиона евра. Рок за завршетак реструктурирања до сада је у више наврата помјерен, а као посљедњи рок за завршетак тог посла одређен је крај 2024. године.

- Након што смо завршили са процјеном имовине сада слиједи процедура претварања дуга у капитал. Тиме би требало да буде и завршена сва прича у вези са реструктурирањем овог јавног предузећа - казао је раније “Гласу” директор “Жељезница” Слађан Јовић и додао да би процес реструктурирања након више помјерања рокова требало коначно да буде завршен крајем ове године. До тада би, наглашава Јовић, у склопу ЖРС требало да буду основана и три посебна засебна предузећа, односно за превоз путника, карго и инфраструктуру.

Имовина

Слађан Јовић рекао је да је у склопу реструктурирања “Жељезница” имовина тог јавног предузећа процијењена на 300 милиона марака.

- То је први пут да су процјенитељи изашли на терен од када је основано ово јавно предузеће од 1992. године и утврдили колико оно заиста вриједи -  рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана