Жeљезнице Српске припремиле милион КМ за отпремнине

Г.С.
Жeљезнице Српске припремиле милион КМ за отпремнине

ДОБОЈ - Жељезнице Српске позивају раднике да уз 12 нето личних доходака добровољно напусте предузеће. Сагласност Владе за овај вид збрињавања имају, и наредних дана расписаће интерни конкурс за стимулативне отпремнине.

То је чеврти позив Жељезница, а у претходна три на овај начин их је напустило око 170 радника.  

"Имају процедуре радници који имају право да се пријаве то су радници којима је умањена радна способност, затим радници који нису струћно технићко особље па ћемо изаћи у сусрет сви радницима који буду у могућнсти и ми и они да се пријаве", Слађан Јовић, генерални директор ЖРС.

Отпемнине за инвалиде рада су 24 плате. Имају 25 нераспоређених радника из те категорије. Након три инфаркта 2016. Драгослав је промијенио радно мјесто, али између 24 плате и посла, бира друго.

"Зависи још у каквом су положају и стању, те 24 плате се за пет мјесеци годину потроше и шта оствари човјек, а он не може више нити може у другу фирму прећ да нађе други посао нит ка го хоће да прими да ради", Драгослав Мићић, радник ЖРС-а.

Драган је на Жељезници од 1988. Посао машиновође  због болести кичме је замијено канцеларијским. За њега је позив предузећа прихватљив.

"Немам 59 година пуних па да бих могао премостти бенефицију да би ишао нити имам довољно бенефиције, тако бих прихватио услове ако би имао право", Драган Девић, радник. 

По расписивању позива радници ће имати 15 ак дана да се пријаве. Жељезнице за стимулативне отпремнине на расплагању имају милион марака из кредита Свјетске банке. Запошљавају 1903 радника, али за реорганизацију им треба мање админситрације. Систематизција предвиђа 2.098 радних мјеста, па ће морати и да запошљавају, али само стручно извршно особље, преноси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана