Жељезнице Српске: Мањи приходи, већи расходи током шест мјесеци пословања

Срна
Foto: ГС

ДОБОЈ - Компанија "Жељезнице Републике Српске" током шест мјесеци пословања остварила је укупне приходе од 30.239.310 КМ, за један одсто мање него у истом периоду прошле године, док укупни расходи износе 36.781.838 КМ, што је више за четири одсто, саопштено је из ЖРС-а.

Нето губитак за првих шест месеци ове године већи је и износи 6.542.528 КМ, док је у истом периоду 2021. године износио 4.897.323 КМ.

Из ове компаније истичу да је финансијски добитак "Жељезница Републике Српске" без камата, пореза и амортизације - ЕБИТДА остварен у износу од 2.226.095 КМ и знатно је већи у односу на први квартал, што указује на побољшање укупних перформанси профитабилности из основне дјелатности.

Из ЖРС-а наводе да је поступак конверзије дуга у капитал у процедури и да још није завршен, те да су "Жељезнице Републике Српске" према рачуноводственим стандардима у обавези да књиже и камате на ино-кредите, који падају на терет укупног резултата пословања.

"Неопходно је завршити конверзију дуга у капитал, и ријешити статус имовине, чиме ће бити отклоњени и сви проблеми по питању трошкова амортизације и камата на ино-кредите које у наредном периоду треба да преузме Влада Републике Српске" истакнуто је у саопштењу.

Износ камата на ино-кредите завршетком поступка конверзије дуга у капитал биће искњижен из пословних књига "Жељезница Републике Српске", и на тај начин неће више теретити пословни резултат.

Из ЖРС-а оцјењују да ће конверзијом дуга у капитал имати позитиван ефекат на кумулативни резултат.

- У првих шест месеци 2022. године превезено је укупно 2.233.528 тона робе, односно 154.405 тона више, што је повећање од седам одсто у односу на остварени обим превоза у истом периоду прошле године. Приходи од превоза робе износе укупно 17.570.269 КМ и за 2.595.643 КМ или 17 одсто су већи него у истом периоду 2021. Већи су за 385.885 КМ од планираних, односно за 2,24 одсто - наводи се у саопштењу.

Остварено је 189.915.071 нетотонских километара, што је за 13.212.730 нетотонских километара или седам одсто више у поређењу са оствареним резултатом из истог периода прошле године.

У првих шест мјесеци превезена су укупно 39.793 путника, што је за 44 одсто више него у истом периоду лани. Остварена су 2.057.493 путничка километра, за 37 одсто више.

Од превоза путника остварен је приход од 132.209 КМ и већи је за 37 одсто.

"Жељезнице Републике Српске" наводе да су сачувале ликвидност и солвентност предузећа упркос свакодневним потешкоћама - падом привредне активности дијела коминтената, превасходно "Митала" Зеница, растом цијена енергената, трошкова робе и услуга неопходних за остваривање планских величина, као и порастом најниже плате, трошкова топлог оброка, трошкова превоза и другим факторима који су посљедица глобалних поремећаја.

Из ЖРС-а тврде да немају заосталих дуговања, осим оних која су предмет конверзије дуга у капитал према Плану финансијског и оперативног реструктурисања.

" Редовно се измирују све обавезе према запосленима, фондовима, држави, коминтентима и пословним партнерима, те се одговорно проводе и извршавају планови пословања - наводи се у саопштењу.

"Жељезнице Републике Српске" закључно са јуном имале су 1.991 запосленог, за 119 радника мање у односу на исти период прошле године.

Из ове компаније појашњавају да је број запослених у протеклом периоду смањиван пензионисањем, док су поједини одлазили на лични захтјев и споразумним раскидом уговора о раду уз стимулативне отпремнине.

- Ниједан радник "Жељезница Републике Српске" у претходном периоду није отпуштен, а ЖРС настоје да стварају услове за даљи раст превоза робе, развој и унапређење предузећа, те амбијент у коме ће запослени бити задовољни и одговорно извршавати задатке", наводи се у саопштењу.

Како би поред броја и структура запослених била оптимална и адекватно задовољила потребе предузећа, ЖРС су у првој половини текуће године посредством јавног конкурса примиле 50 нових радника у извршној служби и на техничким пословима.

Из ЖРС наводе да смањење годишње субвенције за одржавање жељезничке инфраструктуре и суфинасирање путничког саобраћаја од Владе Републике Српске за "Жељезнице Републике Српске" са 25 на 20 милиона КМ знато утиче на резултате пословања.

- Трошкови зарада, накнада зарада и осталих расхода у периоду јануар - јун износе 19.515.990 КМ и мањи су за 494.442 КМ у односу на исти период прошле године, иако је два пута повећавана загарантована најнижа плата у Републици Српској, повећан топли оброк, као и повећана примања запослених применом новог Правилника о организацији и ситематизацији радних места - кажу из ЖРС.

Наводи се да су на резултате пословања у првој половини текуће године утицали отежавајући фактори узимајући у обзир сва ограничења која су условљавала пословни амбијент, а на која Жељезнице Републике Српске нису могле утицати, и то повећани трошкови одржавања жељезничких капацитета износе 479.582 КМ и већи су за 110 одсто у односу на прошлу годину.

Разлог повећања трошкова одржавања поред повећаног обима рада је и стање дотрајалих постојећих инфраструктурних, као и вучних и вучених капацитета, који захтевају знатна финансијска улагања, односно модернизацију.

Трошкови горива и енергије већи су за око 475.000 КМ или за 25 одсто у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана