Жељезница Републике Српске: Могућа сарадња са америчким компанијама

Срна
Foto: ЖРС

ДОБОЈ- Управа Жељезница Републике Српске /ЖРС/ разговарала је данас на састанку са представницима Амбасаде САД у БиХ о могућностима сарадње са америчким компанијама, које се баве производњом локомотива, саопштено је из тог предузећа.

 Вршилац дужности генералног директора Жељезница Републике Српске Жељко Радић навео је као један од примарних циљева ове компаније укључење на европско тржиште и конкурентност.

Представник америчке Амбасаде Рами Блер рекао је да постоји интересовање компанија из САД за будућу сарадњу и за прихватљитиве моделе евентуалних улагања у жељезнички сектор на овом подручју, као и за потенцијално унапређење економије и кроз туристички жељезнички саобраћаја у БиХ.

Представницима Жељезница Републике Српске представљене су карактеристике и могућности батеријске електричне локомотиве америчке компаније "Вабтек", објављено је на сајту "Жељезница Републике Српске".

Тема састанка био је и процес реструктурисања "Жељезница", чија је примјена подржана, као и настојања ове компаније да се адекватном припремом изборе за своје место на европском тржишту.

Наглашено је да је жељезнички сектор у Републици Српској, као и БиХ, претрпио огромну штету током протеклих ратних дешавања и да велики дио инфраструктурних и вучних капацитета захтјева значајна улагања, како би обновиле своје капацитете и постале равноправан конкурент у европској жељезничкој мрежи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана