Зеленовић: Одвојити топли оброк и регрес од основне плате

Срна
Foto: гс

ТЕСЛИЋ - Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић рекао је да топли оброк и регрес треба одвојити од основне плате у јавном сектору због чега су потребне измјене постојећег закона о платама.

Зеленовић је рекао новинарима да као члан интересорне радне групе заступа и управу и јавне службе у преговорима са Владом Републике Српске у вези са повећањем плата, а циљ је да се спријече одласци људи са ових простора.

Он је задовољан што се одустало од законске одредбе који је предвиђао омјер од три засполена службеника на 1.000 становника, али је упозорио да то начелници и градончелници не смију злоупотријебити непотребним и прекобројним запошљавањем. Зеленовић је навео да је ова синдикална организација у Теслићу организовала дводневну радионицу за чланове органа и предсједнике Синдикалних организација, о радној верзији закона о статусу функционера у органима локалне самоуправе, закона о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима у органима локалне самоуправе, као и о Посебном колективном уговору за запослене у јединицама локалне самоуправе.

Задовољан је што је на радионици и предсједник радне групе на доношењу ових закона Славица Лукић испред Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Према његовим ријечима, радионица се организује у оквиру пројекта "ЕУ за цивилно друштво", којег финансира делегација ЕУ у БиХ, а који пружа техничку подршку у јачању дијалога између социјалних партнера у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана