Жега скратила радно вријеме грађевинцима

Анита Јанковић Речевић, Данијела Бајић
Жега скратила радно вријеме грађевинцима

БАЊАЛУКА - Тропске врућине и температуре које ће данас и сутра гурати живу изнад 38 подјељка упалиле су наранџасти метеоаларм у БиХ, због чега стручњаци савјетују грађанима да што мање бораве на сунцу, а тај апел допро је и до ушију појединих послодаваца у Српској па су одлучили да скрате радно вријеме запослених.

Топлотни талас захватио је већину крајева БиХ, као и региона, а у данима викенда, према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, температура би могла достићи и 40 степени, што може негативно утицати на здравље грађана.

Да би спријечили посљедице из Министарства здравља и социјалне заштите РС јуче су апеловали на грађане да избјегавају боравак на отвореном у најтоплијем дијелу дана, односно од 10 до 17 часова. Из ресорног министарства су навели да се ове препоруке посебно односе на труднице и лица са хроничним обољењима код којих се могу јавити главобоља, општа слабост, раздражљивост, исцрпљеност и несаница.

- Приликом боравка на отвореном треба обезбиједити максималну заштиту од УВ зрачења, узимати веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера - савјетовали су из министарства.

Савјети Љекара

* боравити у затвореним и расхлађеним просторијама,

* избјегавати већи физички напор,

* чешће се туширати млаком водом

* узимати што више течности

* јести мање и лаганије оброке

* носити широку и свијетлу одјећу

Да би биле избјегнуте незгоде поједини послодавци прибјегли су краћем радном времену те тако директор грађевинског предузећа “Градип” из Прњавора Милан Бијелић каже за “Глас” да су запослени на градилишту јуче радили од седам до 14 часова, након чега су због врућине послати кући.

- Све док су ове врућине радници ће радити скраћено. Данас на градилиште излазе у шест и завршиће у 13 часова. Тако радимо сваке године, не требају нама никаква упозорења - рекао је Бијелић.

У бањалучкој грађевинској фирми “Темпо градња” радници јуче нису ни излазили на градилиште.

- Током екстремно високих температура нећемо радити. Здравље радника нам је на првом мјесту - казали су у овој фирми.

Великих врућина чувају се и пољопривредници.

- Сезона је у пуном јеку, посла има преко главе, јер вадимо кромпир, беремо краставце, паприке, парадајз, али због врућина не можемо радити колико би требало. На њиву излазимо око пет и завршавамо све до 11 часова. Робу пакујемо у складиштима, гдје је расхладније - прича повртар из Карајзоваца код Градишке Дарко Илић наводећи да сезонце не могу наћи упркос дневници која се креће око 70 марака.

Пакленим врућинама изложени су и продавци сладоледа, пекари, роштиљ мајстори који спас од великих врућина траже у хладним напицима.

- Не можемо скратити радно вријеме јер је ово јек сезоне, вријеме у години које нам доноси зараду. Ту смо да грађанима понудимо освјежење, а ми се расхлађујемо водом и лепезом - рекла је продавачица сладоледа у Бањалуци.

Дјеца

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС посебно су апеловали на родитеље да током врућина заштите дјецу док су напољу.

- Малишане ни случајно не треба остављати у паркираним аутомобилима, чак ни накратко. Посебну пажњу обратити на ту опасност - саопштили су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана