Жега крати радно вријеме

Анита Јанковић Речевић, Јана Кезић
Жега крати радно вријеме

БАЊАЛУКА - Тропске врућине и температура која ових дана “гура” живу изнад 40. подиока најтеже падају радницима на отвореном, због чега су поједини послодавци прибјегли краћем радном времену, док други спас проналазе у честим паузама.

Топлотни талас захватио је већину крајева Српске и региона, а током викенда на снази је црвени метеоаларм, јер ће температура у појединим мјестима достићи и 42 степена, што може негативно утицати на здравље становништва. Како не би дошло до тога, стручњаци позивају послодавце да заштите раднике на отвореном и тако избјегну повреде на раду, које су усљед високих температура честе због пада концентрације.

Извршни директор прњаворског предузећа “Градип” Милан Бијелић каже да су с циљем заштите запослених још у четвртак скратили радно вријеме, а да данас (субота) неће радити уопште.

- Већ два дана радимо од шест до 14 часова, а уобичајено радно вријеме нам је од седам до 16 часова. Иако нам је према плану субота радна, због високе температуре ни не помишљамо да радимо јер не желимо да раднике излажемо врућини - рекао је Бијелић и додао да грађевинцима краће радно вријеме и не иде много у прилог јер су плаћени по сатници и учинку, због чега многи ни не желе да раде краће. 

За краћим радним временом посегли су и у предузећу Ваздухопловни завод “Орао” из Бијељине, а с обзиром на то да физички посао на високим температурама посебно тешко пада путарима, и у предузећу “Козарапутеви” одлучили су да режу радне сате.

- Рад смо ових дана организовали од шест до 12 часова, након чега правимо паузу до 17 сати и настављамо у случају ако се нешто мора завршити. Како ћемо радити идуће седмице, не знамо, пратићемо временску прогнозу - рекли су у “Козарапутевима”.

Упркос великим врућинама, пољопривредници немају луксуз да се одмарају. На њиви су, с обзиром на то да је сезона у пуном јеку, од јутра до мрака.

- Нико нас не пита да ли је вруће или хладно. Ми да гледамо временску прогнозу, никада ништа не бисмо урадили. На њиву понесемо много воде, ставимо капу на главу и радимо. Проблем је само што на овим врућинама може издржати само онај ко је потпуно здрав, због чега тешко долазимо до надничара, иако их плаћамо шест марака по сату, плус храна и пиће - прича повртар из Лијевча поља Душко Бањац.

Запослени у бањалучкој роштиљници “Биљана” кажу да, упркос великим врућинама, не могу радити скраћено, али зато праве чешће паузе.

- Много би нам значило када бисмо имали скраћено радно вријеме када су температуре паклене, али у угоститељству је тако нешто готово немогуће - рекао је један од радника и додао да је најгоре роштиљ-мајсторима јер је температура изнад роштиља и до 20 степени виша него напољу.

Пакленим врућинама изложени су и пекари, возачи аутобуса, продавци сладоледа и многи други који радно вријеме и врућину прекраћују мокрим пешкирима, водом и лаганом одјећом. 

- Није нимало једноставно радити по врућини, али што се мора, мора се. Имамо сунцобран који нас штити бар мало, пијемо доста воде, расхладимо се сладоледом, лагано обучемо и то је то - казала је Милица Л, која продаје сладолед на бањалучком Тргу Крајине. 

Високе врућине ових дана напуниле су и службе хитне помоћи.

- Проблеми и симптоми због којих се пацијенти јављају су различити, али највише их је са повишеном температуром. Симптоми сунчанице често се поклапају са вирусним и бактеријским инфекцијама. па не можемо на прву знати шта је узрок, док потпуно не прегледамо пацијента - рекао је руководилац Хитне службе у Требињу Марко Паовица.

Из Дома здравља Бањалука у петак су апеловали на грађане да у најтоплијем дијелу дана, од 10 до 17 часова, избјегавају директно излагање сунцу,  те да пију што више воде и напитака без кофеина, алкохола и шећера.

- Здраве особе треба да унесу осам до десет чаша воде на дан, а препоручује се и туширање млаком водом, лагана, широка и свијетла одјећа од природних материјала. Оброци треба да буду чешћи, а мањи да био били лако сварљиви - навели су из Дома здравља Бањалука.

Клима

Када је ријеч о расхлађивању просторија, стручњаци поручују да температура не треба да буде превише ниска у односу на спољну.

Препорука је да се клима уређај подесити тако да температура простора не буде нижа од седам до десет степени Целзијуса у односу на спољну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана