Здравствене установе остају на челу листе дужника

Драгана Орловић
Здравствене установе остају на челу листе дужника

БАЊАЛУКА - Потраживања Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске по основу доприноса у прва три мјесеца ове године износила су 485,5 милиона марака, што је за шест милиона марака мање у односу на исти период прошле године.

Рекао је то за “Глас Српске” директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС Младен Милић.

Према његовим ријечима, од овог дуга, на главницу се односи 420,5 милиона марака, а 65 милиона на законску обрачунату камату због нередовног плаћања доприноса.

Највећа дуговања, како каже, имају здравствене установе у Републици Српској.

- Од укупног дуга по основу доприноса према Фонду ПИО на јавне здравствене установе отпада 141 милион марака, приватна предузећа 118 милиона, а самосталне предузетнике 92 милиона марака - навео је Милић.

Акционарска друштва дужна су, како каже, 64 милиона марака овом фонду за доприносе, док предузећа са већинским државним власништвом дугују 39 милиона КМ.

Економиста Горан Радивојац истиче да се мора што прије пронаћи начин да би био ријешен проблем са овим дуговањима, да би радници једног дана могли остварити права на пензију.

- Право на пензију условљено је уплатом доприноса у Фонд ПИО. Проблем је у ствари како тим радницима обезбиједити повезивање стажа. Само отписивање потраживања може значити да неће имати право на пензију, а то није порука коју им желимо послати. Потребно је пронаћи неки добар и ефикасан механизам који ће ријешити ову проблематику, јер вјерујем да сада није ни могуће обезбиједити средства да би сав тај дуг био измирен - истиче Радивојац.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић сматра да око 90 одсто наведених дуговања припада фирмама у стечају, од којих нема никаквих могућности да се наплате.

- Ми смо предлагали да ти дугови буду отписани да би се добила реална слика, међутим, због законских проблема то, изгледа, није могуће све док не буду завршени стечајни поступци - истакао је за “Глас” Тривић.

Листа дужника

На најновијој листи највећих дужника које је Пореска управа РС на свом сајту објавила 30. јуна ове године налази се Универзитетски клинички центар РС са дугом од 83,6 милиона марака, болница Источно Сарајево чији дуг износи 45,6 милиона и добојска болница “Свети апостол Лука” са дугом од 40,9 милиона. На овој листи је и болница “Свети врачеви” из Бијељине чији дуг износи 17,2 милиона, болница Градишка са дугом од 15,7 милиона, као и приједорска болница “Др Младен Стојановић”, чији је дуг 12,6 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана