Здравствене установе додатно јачају прву линију

Данијела Бајић
Здравствене установе додатно јачају прву линију

БАЊАЛУКА - Здравствене установе у Републици Српској током пандемије вируса корона запослиле су 700 медицинара, а због погоршања епидемиолошке ситуације поједине болнице и домови здравља кренули су у нову потрагу за додатним кадром.

Љекари, медицинске сестре и техничари налазе се на првим линијама борбе против вируса корона већ мјесецима, а с обзиром на све већи број заражених "ковидом 19", поједине здравствене установе одлучиле су да ангажују још радника, како би били сигурни да ће сви пацијенти добити адекватну здравствену заштиту.

Према подацима Завода за запошљавање РС болницама и домовима здравља на располагању је више од 1.600 незапослених медицинара.

- На евиденцији незапослених закључно са 28. октобром било је 1.552 медицинских техничара и 77 љекара - казали су у Заводу.

Према њиховим подацима, од 19. марта до 28. октобра из здравствених установа стигло је 197 захтјева за ангажовање медицинара са евиденције незапослених, а у овом периоду посао су добила 702 здравствена радника.

Вршилац дужности директора Болнице "Србија" Небојша Шешлија рекао је за "Глас Српске" да је ова здравствена установа у потрази за десетак медицинских техничара.

- У дефициту смо са кадром, јер је одређен број запослених заражен или у изолацији због контакта са позитивним особама на "ковид". Што се тиче љекара, конкурс за специјалисте је отворен и сви заинтересовани могу да се пријаве. И протеклих мјесеци ко год се јавио од медицинара код нас је добио посао - истакао је Шешлија.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да ће наредних дана одржати састанак са руководиоцима одјељења те ће на основу тога одлучити да ли ће ангажовати додатни кадар и који.

- Одређен број запослених који је у самоизолацији и изолацији требало би да се врати идућих дана па ћемо видјети са колико људи располажемо - казао је Марић за "Глас Српске" и додао да је и претходних мјесеци ова здравствена установа по потреби ангажовала медицинаре са бироа.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију директорица Дома здравља Приједор Славица Поповић каже да ће и ова здравствена установа у наредном периоду имати потребу за појачањем.

- Због вируса корона и у претходним мјесецима смо запошљавали нове раднике. Било је ту и медицинског и немедицинског кадра - казала је Поповићева.

Због све већег броја обољелих од вируса корона и опасности да у случају додатног погоршања епидемиолошке ситуације капацитети здравствених установа не успију да задовоље потребе грађана, бијељински Дом здравља донио је одлуку да ангажује све љекаре који су на евиденцији Бироа за запошљавање на подручју регије.

 

Упражњена мјеста

Директор Дома здравља Добој Славко Ковачевић каже да је, што се тиче кадра, ситуација у овој здравственој установи задовољавајућа.

- За сада нема потребе за ангажовањем нових радника. На посљедњем састанку са колегама закључено је да тренутно располажемо са довољно кадра. У претходним мјесецима смо попуњавали упражњена мјеста, због одласка запослених у пензију или на друга радна мјеста - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана