Здраве зубе има само петина дјеце

Јована Ивановић
Здраве зубе има само петина дјеце

БАЊАЛУКА - Систематски стоматолошки прегледи будућих првачића у Бањалуци и Бијељини показали су да тек петина малишана има здраве зубе, док остале, осим каријеса, све више мучи и запаљење десни, односно гингивитис, због чега зубари апелују на родитеље да поведу више рачуна јер је нередовна хигијена најчешћи узрок обољења.

Према подацима Службе за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бањалука, током систематских прегледа дјеце за упис у први разред основне школе прегледано је 687 дјеце, од чега су код само 125, односно 18,2 одсто утврђени здрави млијечни зуби.

- Анализом систематских прегледа утврдили смо да чак 562 дјеце има каријес млијечних зуба, односно 81,8 одсто. Просјечан број кариозних зуба по дјетету је 5,1. То је изузетно лош резултат - упозорио је начелник ове службе Зоран Гвозден.

Додао је да је утврђено да 67,25 одсто дјеце имају макар један стални зуб.

- Оно што никако није добро у овом узрасту је то да је евидентирано чак 89 кариозних сталних зуба, односно “шестица” - навео је Гвозден.

Он је истакао да родитељи немају довољно знања о значају здравља млијечних зуба за свеукупно здравље.

- Не можемо бити задовољни ни оралном хигијеном малишана. И овдје родитељи имају изузетно важну улогу. Наиме, дјеца узраста до шест година још немају довољно развијене моторичке способности да сама одржавају оралну хигијену на правилан начин. Дјецу обавезно треба пустити да сама стварају навику о прању зуба, али родитељи морају контролисати начин и учесталост прања зуба - објаснио је Гвозден.

Алармантни су подаци и из Службе превентивне, дјечије и опште стоматологије Дома здравља Бијељина, гдје од 552 прегледаних будућих првачића 428, односно 77 одсто има неко обољење зуба.

- Код шестогодишњака је, поред каријеса који је најзаступљенији и његових компликација, запаљења и изумирања зубне пулпе те губитка зуба, присутна и појава обољења десни, односно гингивитис који се јавља као посљедица лоше оралне хигијене. Један од показатеља општег стања здравља организма је стање здравља усне дупље и зуба, и тај податак треба додатно да нас забрине и упозори - рекла је за “Глас” специјалиста превентивне и дечије стоматологије Јелена Живановић.

Додала је да је на основу прегледа и броја дјеце са обољењима зуба евидентно да је орална хигијена лоша.

- Каријес је породично обољење и као што се бактерије које проузрокују каријес преносе са родитеља на дјецу, тако се насљеђују и лоше навике које се тичу исхране и оралне хигијене - навела је Живановићева.

Ништа боља ситуација није ни када је ријеч о малишанима у Градишци. У дјечјој стоматолошкој амбуланти Дома здравља у том граду рекли су да је прегледима установљено да више од половине шестогодишњака има кариозне зубе.

- Прилично је лоше стање када је у питању здравље зуба код дјеце. Више од половине пати од обољења запаљених десни, а узрок је нередовна хигијена - рекла је специјалиста дјечје стоматологије Мирјана Тошић.

Страх

Када је ријеч о страху од стоматолога, Зоран Гвозден истиче да дјеца, генерално, имају страх од непознатог.

- Да би се тај страх разбио, прве посјете стоматологу морају бити без интервенције у којој ће дијете упознати свог стоматолога, стоматолошку сестру и упознати се са апаратуром у ординацији. Уколико прва посјета стоматологу буде условљена болом зуба, наравно да ће дијете перципирати посјету стоматологу као нешто непријатно - објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана