Вртићу у Новој вароши забрањен рад, власници нашли рјешење - дјецу возе у Драгочај

Данијела Бајић
Вртићу у Новој вароши забрањен рад, власници нашли рјешење - дјецу возе у Драгочај

БАЊАЛУКА - Након што је републичка инспекција затворила предшколску установу “Кућа радости Бамбиноси” у бањалучком насељу Нова варош родитељи су се нашли на мукама, јер они који немају код кога да оставе дијете на чување принуђени су да га доведу до вртића, одакле малишане превозе у други објекат, који се налази у Драгочају.

Наиме републички инспектор за просвјету и спорт крајем јула забранио је Клубу за дјецу “Кућа радости Бамбиноси” обављање дјелатности предшколског васпитања и образовања, јер наведена установа није посједовала рјешење о одобрењу за рад. Како су истакли у Инспекторату Републике Српске, инспектору је 6. јула приликом ванредне контроле у овој установи предочен документ од 5. јула, којим власник подноси захтјев за оснивање предшколске установе упућен ресорном министарству.

- Утврђено је да је само покренута процедура за утврђивање испуњености услова за обављање дјелатности, а да при томе поступак није завршен и субјекат није добио потребно одобрење за рад - тврде у Инспекторату.

Наводе да је инспектор у више наврата обавјештавао одговорно лице да ће објекат бити запечаћен и да је неопходно да разговара са родитељима и упозна их са околностима.

- Међутим на дан заказаног печаћења објекта, о чему је странка била благовремено обавијештена, у њему су затечена дјеца, што је због недостатка информација изазвало негодовање родитеља након позива да преузму дјецу. У току поступка обиљежавања забране инспектори су били изложени и физичком и вербалном нападу од стране њима непознатог лица, због чега је интервенисала и полиција - тврде у Инспекторату.

Забрана обављање дјелатности предшколског васпитања и образовања трајаће до, како су нагласили у Инспекторату, отклањања недостатака, односно до добијања рјешења о испуњености услова за оснивање предшколске установе и рјешења Министарства просвјете и културе РС о одобрењу за рад предшколске установе.

Једна од мајки која се нашла на мукама након што је запечаћен објекат у Новој вароши је К. С., која за “Глас Српске” каже да је дијете морала исписати из поменутог вртића јер није била задовољна тренутним начином рада.

- На дан затварања вртића родитељима је у вибер групи јављено да хитно дођу по своју дјецу, која су дословно истјерана. Имали смо обећање да ће све бити ријешено за дан-два, али то се није десило - прича она.

Како каже, кћерку је два дана доводила у Нову варош, одакле је са осталим малишанима превожена у километрима удаљен Драгочај, гдје се налази други објекат овог вртића.

- Тете, које су дивне, два пута дневно су купиле дјецу испред вртића и враћале. Сваки дан смо у вибер групи добијали питања ко и кад планира да доведе дијете - испричала је она.

Међутим, како каже, ништа није ријешено, а са таквим начином рада се није слагала па је дијете уписала у други вртић.

Из овог вртића јуче нису ништа жељели да коментаришу те су рекли да ће сутра дати изјаву.

Процедуре

Законом о предшколском васпитању и образовању прописано је да, објашњавају у Инспекторату РС, након достављања потпуне документације, министар именује комисију која утврђује испуњеност услова за оснивање предшколске установе, на основу чијег се записника рјешењем утврђује испуњеност услова за оснивање предшколске установе те уписује у регистар код надлежног суда, чиме стиче својство правног лица.

- По достављању доказа о упису у судски регистар министар доноси рјешење о одобрењу за рад предшколске установе - истакли су у Инспекторату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана