Због виших цијена основних намирница и других пропуста кажњено 26 трговаца

Срна
Због виших цијена основних намирница и других пропуста кажњено 26 трговаца

БАЊАЛУКА - Тржишна инспекција је од 14. до 18. марта обавила 15 контрола тржних центара и маркета према Уредби о ограничењу маржи и утврдила неправилности у 12 случајева због којих је издато 26 прекршајних налога у укупном износу од 111.700 КМ, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Субјекти ухваћени у прекршају нису се придржавали маржи приликом формирања продајних цијена, а проценат прекорачења био је од 0,05 до 33 одсто.

У саопштењу се наглашава да се утврђене неправилности не односе искључиво на прекорачење марже већ и на остале пропусте као што су истицање цијена, уредна декларација и слично.

Незаконито стечена добит контролисаних субјеката који се баве трговином износила је 483 КМ.

Тржишна инспекција Републике Српске је ангажована у пуном капацитету и наставиће са контролама како несавјесни појединци не би злоупотребљавали тренутну ситуацију.

У саопштењу се додаје да су предмет контроле и велики ланци са поприличним залихама гдје контроле код таквих субјеката трају и по неколико дана.

Тржишна инспекција Српске континуирано врши контролу примјене Уредбе о ограничењу маржи у промету робе и у правилу послодавци се придржавају прописаних маржи за дефинисане производе.

У саопштењу се подсјећа да се контроле цијена врше на основу више прописа, као и Уредбом о измјени Уредбе о ограничавању маржи у промету робе коју је Влада Српске донијела на сједници у новембру прошле године.

Том уредбом је прописано да привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом робе на велико формирају цијене одређених производа примјеном маржи у проценту до шест одсто на набавну цијену, а субјекти који се баве прометом робе на мало примјеном маржи у проценту до осам одсто на набавну цијену.

Ограничење марже односи се на основне животне намирнице, као што су со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер и друго.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана