Због тропских температура ваздуха храна све подложнија кварењу

Г.С.
Због тропских температура ваздуха храна све подложнија кварењу

БАЊАЛУКА - Због високих температура храна се брже квари, а ако је конзумирате то може да доведе и до озбиљних здравствених проблема. Инспекцијски органи појачали су контроле, а и грађани треба да воде више рачуна приликом куповине хране, али и њеног адекватног чувања.

Млијечни производи, јаја, сладоледи и колачи, најподложнији су кварењу на високим температурама.

Знају то и грађани па су зато у овом периоду опрезнији приликом куповине хране.

Воће и поврће брже се квари на високим температурама. Они који немају расхладних уређаја прилагођавају се временским приликама.

- Овај врући вјетар пуно нам квари нашу робу. Мање наручујемо па што се поквари ми прегледамо и бацимо - каже Дана Малић, трговац поврћем.

Трговци кажу да расхладни уређаји, продужавају вијек млијечним производима, а да месо редовно контролишу. Кажу да је ову намирницу врло лако препознати ако није у исправном стању.

- Купци најприје пробају робу, а кости меса увијек имају црвенкасту боју када је оно је свјеже. Свако јутро инспектор дође, погледа датуме намирница и да ли је свјежа роба - рекла је Бориславка Пајић, трговац у месници.

На терену је већи број инспектора. За сада нема већих одступања.

- У пракси инспекција много ријеђе затиче неисправну храну, колико чешће уочавамо неправилности које за псољедицу могу имати неисправну храну и управо то и јесте циљ инспекцијских контрола да се благовремено превенирају такве неправилности како бисмо отклонили могућност настанка негативних посљедица - истакла је Душка Николић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Због конзхумирања покварене хране у љетном периоду, повећава се број пацијената са симптомима стомачних вируса.

- Оно чега се ми највише прибојавамо јесте бактеријска инфекција и те инфекције могу да доведу и до тежих посљедица гастроинтензиналног тракта које могу да буду праћене јаким симптомима, вртоглавицом, мучнином, повраћањем, тешким дијарејама, дехидрацијом - појаснила је Косана Станетић, начелница Службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука.

За субјекте који не поштују правила безбједности хране, казне су у зависности од врсте и тежине почињеног прекршаја, од 2.000 до 10.000 КМ, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана