Због ескалације сукоба на Блиском истоку повећан промет изнад БиХ

ПР
Због ескалације сукоба на Блиском истоку повећан промет изнад БиХ

Европска агенција за регулирање зрачног промета, Еуроцонтрол НМ, организовала је хитни кризни састанак на којем је Агенција за пружање услуга у зрачној пловидби БиХ, БХАНСА, обавијештена о новонасталој ситуацији и плану преусмјеравања летова, што ће довести до повећања промета изнад БиХ.

Прати се развој ситуације

„Ескалација сукоба на Блиском истоку може утјецати на зрачни промет изнад Босне и Херцеговине због преусмјеравања летова, промјене потражње путника, економских посљедица, међународних односа и сигурносних питања која утјечу на повјерење путника у зрачни промет“, поручио је Даворин Приморац, директор БХАНСА-е.

Европска агенција за сигурност зрачног промета (ЕАСА) објавила је препоруку авиокомпанијама да избјегавају зрачне просторе Ирана, Либана и Израела, док је зрачни простор Украјине затворен од почетка сукоба с Русијом.

Поређење с прошлом годином

Како је објаснио Приморац, ескалација сукоба на Блиском истоку протеклих дана је резултирала повећањем зрачног промета изнад Босне и Херцеговине за око 10% у поређењу са истим раздобљем прошле године, због преусмјеравања летова.

“Због земљописног положаја Босне и Херцеговине, у складу са тренутним сценаријем преусмјеравања летова, очекујемо да се тренд повећања броја летова одржи на истој разини, посебице између земаља Блиског истока као што су Катар, Уједињени Арапски Емирати и земаља попут САД-а, Швицарске, Аустрије и Шпаније“, казао је Приморац.

Промјене у распореду летења

Приморац је даље навео да у наредном раздобљу тренд развоја зрачног промета у великој мјери зависи од развоја ситуације на Блиском истоку. Даљњи развој и могућа ескалација сукоба

могли би изазвати озбиљне поремећаје у зрачном промету, што ће сигурно имати неповољан утјецај на развој зрачног промета, како на глобалној разини, тако и у Босни и Херцеговини.

„Могуће су и промјене у распоредима летења авиокомпанија које би укључивале аеродроме у БиХ, те очекујемо већи број хуманитарних, пословних и дипломатских летова кроз зрачни простор БиХ“, додао је Приморац.

Такођер, обавијестио је да тренутно постоје индиције о смањењу броја летова према Турској, као и отказивање летова великих компанија попут Бритисх Аирwаyс, Луфтханса, Рyанаир и других према Тел Авиву, Техерану и Бејруту.

“Настављамо помно пратити развој ситуације и одржавати активну комуникацију с нашим међународним партнерима, те смо спремни брзо реагирати на све промјене узроковане могућом даљњом ескалацијом сукоба“, закључио је директор БХАНСА-е Даворин Приморац.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана