Због чега настају снажне олује

Танјуг
Због чега настају снажне олује

БЕОГРАД- Климатолог Ирида Лазић изјавила је данас да су топао ваздух који је дошао из Африке и висока влажност ваздуха условили да дође до узлазних кретања и јаких олуја у Србији.

"У поређењу са прошлом годину, олује су слабије.

Прошле године је на подручју Алпа пао град величине 19 центиматара. Из године у годину видимо тај тренд раста и чешће фреквенције јачих олуја. Ове године смо имали градоносне олује, па је величина града била око пет центиметара што је штетно по пољопивреду", објаснила је она за Тањуг.

Лазићева је рекла да глобално повећање температуре од једног степена условљава екстремне појаве, истакавши да је јун месец климатски погодан за временске непогоде, промене времена и снажне олује. Андреј Стојић из Института за физику изјавио је данас се кроз историју климатских промена на планети Земљи никада није догодило да оволика количина гасова са ефектом стаклене баште буде присутна у атмосфери, истакавши да је скок температуре у великој мери последица управо оваквих процеса.

"Да ли смо грешили, наравно да јесмо, почело је одсутсвом свести о утицају човека на животну средину што се на крају манифестовало оволиким променама и то све утиче на загађење.

Колико освешћавање доприноси процесу смањења утицаја на животну средину је велико питање зато што се слабо инвестира у образовање", рекао је он.

Стојић каже да климатске промене јако негативно утичу на квалитет ваздуха јер повећањем температуре долази до промене основа за хемијске реакције које се дешавају у атмосфери тако да оне постају интензивније и стварају једињења која се у неким другим стањима нису дешавала, а која утичу на здравље људи.

"Све се мења са климатским променама, од пољопривреде до уобичајених активности људи, а то на крају исходује променом састава атмосфере у смислу загађујућих материја", додао је он.

Стојић је истакао да је топљење леда на Северном полу врло битна појава у вези са климатским променама, током које долази до излагања вечно залеђене земље атмосферским условима, напоменувши да данашњи живи свет није навикнут на микроорганизме и гасове који излазе одатле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана