Због беспарице грађани заобилазе оптичарске радње и ризикују здравље

Јана Кезић
Због беспарице грађани заобилазе оптичарске радње и ризикују здравље

БАЊАЛУКА - Упркос упозорењима офталмолога да су адекватна стакла са прецизно одређеном диоптријом и сунчанице са УВ заштитом услов за очување вида, грађани у Српској се због беспарице и поскупљења животних намирница окрећу јефтиним алтернативама, чиме ризикују здравље.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је БиХ од јануара до краја априла увезла наочара и оквира у вриједности већој од 5,1 милион КМ, од чега највише из Кине, односно више од 2,8 милиона марака.

Осим тога, пристизали су и модели из Италије, Србије, Чешке, Бразила, Шпаније, Ирске, Вијетнама, Тајланда, Малезије, Бангладеша. Подаци УИО показују да је у исто вријеме лани ових производа увезено у вриједности већој од 3,7 милиона марака, и тада највише из Кине.

Без обзира на то што се биљежи већи увоз, у оптичарским радњама широм Српске кажу да не памте слабију продају, а они ријетки који пазаре то углавном чине на рате. 

- Продаја није ни близу као прије. Боље је било и у вријеме короне. Од када је избио сукоб Украјини, број муштерија се смањио - истакли су за "Глас" у бањалучкој  оптици "ЈМП". Кажу да и они који се одлуче да нешто купе траже углавном плаћање у ратама.

- Без обзира на то да ли купују на рате или не, траже нешто што је јефтиније. За скупље моделе има клијената, али не много - поручили су из ове радње.

Да је украјинска криза утицала на мршавије пословање, сагласни су и у оптичарској радњи "Виста" из Бањалуке.

- Наша клијентела је од 40 година па навише, који траже само да их послуже, за разлику од млађих који више траже брендиране моделе - рекли су у овој радњи. Објаснили су да на пословање утиче и то што велики број људи купује наочаре из апотеке или кинеске, што није, како кажу, право рјешење.

Слабије пословање биљеже и у Градишци, гдје у тамошњој оптичарској радњи "Добријевић" кажу да су криза и пандемија утањили промет.

- Људи на наочаре за вид у просјеку издвајају од 70 до 80 марака, а за сунчане од 150 до 320 КМ - кажу у овој продавници.

Са друге стране, у оптици "Зоом" у Бањалуци тврде да има и оних који не жале новац за квалитетне наочаре.

- Ми смо задовољни. Људи купују све, сунчане наочаре и оне са диоптријом, те сочива. Нема правила кад се шта и колико купује, а за брендиране сунчане наочаре грађани су спремни да издвоје и до 600 КМ - поручили су у овој радњи.

Из удружења за заштиту права потрошача кажу да грађани гледају у сваки динар, те да су наочаре на дну листе приоритета, због чега алтернативу проналазе у јефтиним моделима које могу наћи на сваком ћошку, од пијаце до кинеских радњи и дрогерија.

- Наравно, тамо стоји обавјештење и упозорење да диоптрију треба да одреди љекар, али људи немају избора. Поражавајуће је да због малих примања више не можемо приуштити адекватна стакла и квалитетне наочаре - казала је извршна директорица Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић.

Додаје да су муштерије оптичарских радњи, у којима се продају брендирани модели, већином  наши људи из дијаспоре.

Упозорење љекара

Специјалиста офталмологије Бојан Козомара каже за "Глас" да је веома битно имати квалитетне наочаре, јер ниједно око није исто, нити је у истом стању.

- Диоптрија ни на једном оку није иста. Зато је јако битно да се прво обави преглед, који је веома важан како би се увидјело право стање, те да се одреди која врста стакала је најбоља за око - рекао је Козомара, нагласивши да је важно носити стакла са одговарајућом заштитом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана