Завршетак "Дана Србије у Републици Српској" уз филм "Хероји Халијарда"

ГС
Завршетак "Дана Србије у Републици Српској" уз филм "Хероји Халијарда"

ЗВОРНИК - Приказивањем филма "Хероји Халијарда" Радоша Бајића вечерас је у Зворнику завршен програм манифестације "Дани Србије у Републици Српској".

Манифестација је почела 3. октобра када су инструктори Националног ansамбла "Коло" из Србије организовали радионицу "Коловa дјечија колонија", у коју су укључили око 40 дјеце зворничког Културно-умјетничког друштва "Свети Сава" припремајући са њима један дио кореографије игара из Шумадије.

"Дани Србије у Републици Српској" настављени су 10. октобра у зворничком Дому омладине пројекцијом филма "Марш на Дрину" Живорада Жике Митровића.

У оквиру ове манифестације, на репертоару су били и филмови "Име народа" Дарка Бајића, "Краљ Петар" Петра Ристовског, "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Руски конзул" Мирослава Лекића и "Олуја" Милоша Радуновића, те документарни филмови "Пећка патријаршија", "Грачаница" и "Високи Дечани".

У зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци отворена је изложба "Језик је хранитељица народа" из колекције београдског Народног музеја Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића.

Коаутори ове изложбе биле су Елијана Гавриловић и Марина Пејовић из Београда.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је отварајући ову изложбу да је то сјајна прича о језику који представља културни и национални идентитет српског народа са једне и друге обале Дрине.

Директор Дома омладине Зворник Ђорђе Деурић оценио је вечерас да је манифестација "Дани Србије у Републици Српској" изазвала велико интересовање грађана који су током њеног трајања, односно присуствујући филмским пројекцијама, показали да подржавају садржаје који доприносе већем повезивању народа Републике Српске и Србије.

Деурић је истако да је филмским пројекцијама присуствовао велики број грађана без обзира што је већина од наведених филмова и раније била на репертоару Дома омладине, наглашавајући да ће сваки пут, када се буду ове и друге манифестације организовале, Зворник бити један од поносних домаћина.

Ова традиционална манифестација одржана је под покровитељством Министарства културе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана