Завршени “Вучији дани на Озрену”

Срна
Foto: Ловачко удружење “Фазан”

ДОБОЈ - Ловно-туристичка манифестација “Вучији дани на Озрену”, која је ове године окупила око 400 ловаца, завршена је без ловачког трофеја.

Предсједник Ловачког удружења “Фазан” Ведран Божичковић рекао је да вукови, иако уочени у ранијем периоду, данас нису устријељени, као и да је задовољан што је манифестација прошла без инцидента.

Међу учесницима 21. манифестације “Вучији дани на Озрену” једина жена била је Лидија Тадић из Загреба, која је рекла новинарима да јој је ово прва хајка на вука, као и прво учешће у лову на овим просторима.

Иако иза себе има одстријељеног једног вепра, Тадићева као приоритет оваквих манифестација наводи дружење и уживање у природи и природним богатствима којом Озрен обилује.

Добро Нарић из Подновља рекао је да се ловом бави већ 38 година током којих није био у прилици да одстријели вука, али да је више ловачке среће имао са другим предаторима од којих је по лукавству и тежини да се уочи издвојио шакала.

Миленко Радуловић из Подновља рекао је да је био у прилици да види вука, али не и да га одстријели, и да невезано од улова радо иде на овакве манифестације због нових познанстава и боравка у природи.

Фадил Ћостовић из Придјела рекао је да редовно учествује у хајци на вука са које се враћа без трофеја, да је задовољан овогодишњом организацијом, као и временским условима и снијегом.

Портпарол Ловачког удружења “Фазан” Војо Стјепановић рекао је да је од прве манифестације која је одржана 2000. године одстријељено девет вукова, првенствено с циљем да се одржи равнотежа у природи с обзиром да повећање броја овог предатора утиче на популацију друге дивљачи.

Стјепановић је рекао да захваљујући доброј организацији током манифестација није било случаја повређивања с обзиром на бројност учесника.

За несебичну помоћ овогодишње организације захвалнице су уручене посланику у Представничком дому Парламента БиХ Обрену Петровићу, начелнику Полицијске управе Добој Слободану Радинковићу и градоначелнику Добоја Борису Јеринићу.

Јеринић, који је члан ловачког удружења “Фазан”, рекао је да је ова ловно-туристичка манифестација препозната и ван граница БиХ захваљујући природним љепотама овог краја.

Признање “Вучар” је постхумно уручено и Славку Јовичићу Славују, који је на хајци одржаној 2020. године одстријелио једног вука.

Манифестацији је присуствовала и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана