Завршени "Дани Русије у Српској"

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Фестивал "Дани Русије у Републици Српској" завршени су разговором организатора и учесника манифестације о српско-руским духовним везама у препуној сали у Бањалуци, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема и бесједом протојереја Драгана Максимовића, старјешине бањалучког Храма Христа Спаситеља.

"Дани Русије у Републици Српској" завршени су синоћ причом Ранка Гојковића, Ине Царјове и Милане Бабић о српско-руским духовним везама, уз српску и руску химну и васкршњи тропар," навели су из Књижевног удружења "Сусрет" Требиње, организатора фестивала.

Из Удружења напомињу да је манифестација затворена молитвено и саборно, пригодно историјском тренутку, управо како је и почела.

"На крају фестивала разговарало и о мисији руског и српског рода на земљи, њиховом служењу отачаству и Господу, те Божјим промислу, небеским и људским садејству - када нешто треба да се деси", наведено је у саопштењу.

Тродневни фестивал "Дани Русије у Републици Српској" одржан је у Бањалуци од 18. до 20. маја ради проширења сарадње Русије и Републике Српске и како би се представила достигнућа у области културе, науке и образовања, историје, духовног и моралног васпитања и искуства у јачању националног јединства у вишенационалној и мултирелигиозној Руској Федерацији.

Фестивал је организовало Књижевно удружење "Сусрет" Требиње, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање и Министарства просвјете и културе Републике Српске, Представништва Српске у Руској федерацији, Амбасаде Русије у БиХ, Фондације за подршку јавној дипломатији "А.М. Горчаков" и Руског дома у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана