Завршена обука спасилачких тимова

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - У сарадњи са Министарством безбједности у Савјету министара и Турском агенцијом за сарадњу и координацију (ТИКА), на Игману су одржане обуке за потраге и спасавања у природи и урбаним срединама за спасилачке тимове који дјелују у БиХ.

Обуку је завршило 55 спасилаца из Управе Цивилне заштите Републике Српске, Федералне управе цивилне заштите, те горских служби спасавања Фоча, Јахорина, Брчко дистрикт и Федерације БиХ, који су усвојили јединствене стандарде и методе за спашавање унесрећених.

Церемонији уручења сертификата, уз полазнике и инструкторе обуке, присуствовао је амбасадор Турске у БиХ Садик Бабур Гиргин, шеф Одсјека за структуру и обуку у Министарству безбједности Самир Хусеинбашић и Координатор канцеларије ТИКА за Сарајево Мухамед Унал, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара. Гиргин је истакао да је ова обука примјер како се службе могу оспособити за хитно реаговање у случају потребе.

Он је додао да Турска, која се такође суочава са природним несрећама, жели да подијели искуства и знања која могу бити од велике користи спасилачким службама и људима који живе у БиХ. Хусеинбашић је захвалио Турској за континуирану подршку јачању капацитета БиХ за одговор на несреће.

Он је најавио да ће Министарство наставити да унапређује односе са партнерским државама и организацијама, те да координира додатне специјалистичке обуке спасилаца на свим нивоима у БиХ. Протоколом који је потписан између Министарства безбједности и Агенције ТИКА, од 25. октобра до 6. новембра предвиђена је обука за едукаторе потраге и спашавања у природи, те основна обука за потрагу и спашавање у урбаним срединама за спасилачке тимове у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана