Завршена комеморација у Поточарима

Срна
Завршена комеморација у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА - У Поточарима је завршено обиљежавање 29 година од страдања Бошњака приликом пробоја 28. Дивизије тзв. Армије БиХ из Сребренице према Тузли и од трагичних догађаја у јулу 1995. године.

Комеморативни скуп је завршен вјерским обредом који је предводио поглавар Исламске вјерске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и укопом посмртних остатака 14 идентификованих особа.

Кавазовић је и ове године у обраћању рекао: "Нека освета буде правда".

Комеморација је почела емитовањем видео-порука и обраћањем званичника у комеморативној сали у бившој фабрици акумулатора, коју је својом одлуком некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ Волфганг Петрич претворио у меморијални центар.

Након тога су званичници, међу којима је највише нижерангираних чланова дипломатског кора у БиХ западних и арапских земаља, предвођени члановима Предсједништва БиХ Денисом Бећиревићем и Жељком Комшићем, те предсједником Управног одбора Меморијалног центра Хамдијом Фејзићем положили цвијеће и одали пошту настрадалим код централног спомен-обиљежја у сакралном дијелу овог центра.

Комеморацији је присуствовао специјални представник ЕУ за БиХ Јохан Сатлер, мањи број нижих званичника међународне заједнице у БиХ, те делегације из више земаља, затим званичници разних нивоа власти из Федерације БиХ.

Након полагања цвијећа, бошњачке и делегације из исламских земаља присуствовале су вјерском обреду, док су остале делегације одмах напустиле Поточаре.

По завршетку вјерског обреда и укопа, и бошњачки и остали исламски званичници напуштају Меморијални центар, а и народ се почео разилазити. Остале су само дежурне службе задужене за уређење гробница и одржавање овог комплекса.

Колоне полупразних аутобуса и аутомобила напуштају Поточаре.

Комеморација је протекла мирно, а обезбјеђивала ју је полиција Републике Српске уз подршку осталих безбједносних структура у БиХ.

Велики број мотора и квадова стварао је огромну буку и гужву у саобраћају током ноћи и јутра, а многи су за вријеме комеморације возили кроз Сребреницу и нису улазили у меморијални центар, док је велики број људи шетао путем кроз насеље Поточари.

За разлику од јучерашњег дана када су учесници разних маршева и вожњи стизали у Поточаре са ратним заставама, данас их у меморијалном центру није било и уз заставе БиХ и ФБиХ примијећено је само неколико палестинских застава. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана