Завршен пројекат замјене котлова за гријање три школе

Срна
Завршен пројекат замјене котлова за гријање три школе

ПРЊАВОР- Основна школа "Бранко Ћопић", Гимназија и Центар средњих школа "Иво Андрић" у Прњавору, од ове зимске сезоне гријаће се на пелет, након што је завршен пројекат замијене котлова, вриједан 470.000 КМ, који су помогли републичке институције и општина.

Замијењена су два котла од по 750 киловата на угаљ са три нова од 450 киловата на пелет.

Дарио Агостини, директор предузећа "Топлинг" из Прњавора које је било извођач радова, наглаио је да су за гријање школа обезбијеђене потребне количине пелета, иако је ситуација са набавком овог енергента на тржишту неповољна.

Агостини је напоменуо да су стари котлови на угаљ били највећи загађивач у граду и захвалио донаторима за подршку пројекту и његову реализацију.

Директор Основне школе "Бранко Ћопић" Јасмина Малешевић каже да је пелет набављен на вријеме и да родитељи немају разлога за бригу.

"Ученици ће током зимске сезоне бити у топлим учионицама. Наша школа је ове године добила и статус `еко школе` што значи да ћемо осим квалитетнијег гријања имати и здравији, чистији ваздух у граду" , појаснила је Малешевићева.

Директор Центра средњих школа "Иво Андрић" Сузана Шврака рекла је да је замјеном котлова ријешен дугогодишњи проблем три школе, али и загађења ваздуха због кориштења угља.

Завршетку радова у котловници присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је истакао да ће се на овај начин поједноставити загријавање у школама, а да се истовремено кориштењем пелета повећава заштита животне средине, што је био и примарни циљ цијелог пројекта.

Томаш је захвалио Влади Републике Српске, Министарству просвјете и културе и министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренки Голић који су обезбиједили 470.000 КМ за замјену котлова, као и извођачу радова предузећу "Топлинг" из Прњавора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана