Завршен научни скуп о митрополиту Георгију

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Отварањем изложбе у холу Филозофског факултета на Палама, посвећене лику и дјелу митрополита Георгија Николајевића, вечерас је завршен научни скуп о том духовнику који спада у плејаду најзнаменитијих Срба 19. вијека.

Аутор изложбе је Радован Пилиповић, а урађена је у сарадњи са ликовним и графичким уредником Ђорђем Секерезовићем и стручним сарадником ђаконом Ненадом Идризовићем.

Декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву Владислав Топаловић рекао је да је изложба садржи десетак паноа.

"Ријеч је о архивистичкој изложби која садржи репродукцијске, архивске грађе и обухвата архивска документа, стару штампу и старе књиге", рекао је Топаловић присутнима током отварања изложбе.

Топаловић је навео да је циљ изложбе да прикаже митрополита Георгија Николајевића као свештеника, богослова и архијереја, духовног пастира, а у исто вријеме приказује репродукције његових текстова из средине 19. вијека.

Он је додао да је владика Георгије био ђак Карловачке богословије и ученик митрополита Стефана Стратимировића, познавалац европских и класичних језика, а бавио се и књижевним стваралаштвом.

Био је свештеник у Дубровнику и професор Богословије у Задру, а уредио је један од најстаријих листова у српству Српско-далматински магазин.

Топаловић је истакао да дабробосански митрополит Георгије Николајевић спада у плејаду најзнаменитијих Срба 19. вијека.

Научни скуп "Митрополит дабробосански Георгије Николајевић /1807-1896/ и његово доба" организовали су Митрополија дабробосанска, Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву и Филозофски факултет Пале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана