Завршен 3. Интернационални и интердисциплинарни конгрес дјечје и адолесцентне психотерапије "THINK ABOUT YOUth"

Г.С.
Завршен 3. Интернационални и интердисциплинарни конгрес дјечје и адолесцентне психотерапије "THINK ABOUT YOUth"

BHIDAPA-EAPTI (Европски Акредитовани Психотерапијски Тренинг Институт за Интегративну Психотерапију) је од 3. до 6. октобра 2024. организирао 3. Интернационални и интердисциплинарни конгрес дјечје и адолесцентне психотерапије под називом „Рефлексија комуникације и односа на здравље дјеце, младих и обитељи: терапијски приступи". Овај значајан догађај одржан је у партнерству с УНИЦЕФ-ом као главним партнером Конгреса, Федералним министарством здравства и Свјетском здравственом организацијом (WHO), те у сарадњи с многим домаћим и међународним институцијама и организацијама.

 

Конгрес је окупио више од 40 водећих стручњака из различитих области, укључујући психијатрију, психотерапију, психологију, медицинске науке, право, образовање и социјални рад. Међу учесницима су били и представници институција, института, невладиних организација и организација младих из 23 земље, укључујући Босну и Херцеговину, Хрватску, Србију, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Словенију, Низоземску, Кину, Енглеску, Шпанију, Канаду, Аустралију, Нови Зеланд, Белгију и друге.

Учесници су имали прилику присуствовати на преко 30 пленарних предавања, 11 округлих столова, 7 симпозија, те 39 оралних презентација, практичних радионица и постер презентација. Овај богат програм омогућио је размјену знања, искустава и најбољих пракси, са фокусом на унапређење менталног здравља дјеце, младих и њихових обитељи.

У четири тематска дана, разговарало се о повезаности агресије и емпатије, облицима злостављања и занемаривања и утицај на појединца и друштво, трансгенерацијској и интергенерацијској трауми и развоју дјетета, обитељи и друштва, резилијентности и ментализацији, миграцијама, одгојно-образовним,  здравственим,  социјалним и правним приступима, терапијским методама усмјереним на раст и развој дјеце, младих и обитељи, етици психотерапије и терапијских приступа у комуникацији и односима те примјерима добре праксе, истраживањима и иновативним интервенцијама. О радовима прочитајте у публикацији BHIDAPE на линку https://congress.bhidapa.ba/bs/publikacije/

Конгрес је организиран у прави час, обзиром на неопходност разговора и промоције менталног здравља дјеце и младих у БиХ, региону и свијету. Конгрес је био и мјесто и вријеме професионалног и људског повезивања, оснаживања, размјене искуства и знања. Усклађено смо дјеловали са акцијским планом  Свјетске здравствене организације до 2030, стратегијом УНИЦЕФ-а до 2025, и УН-овим циљевима одрживог развоја. Конгресна брошура на линку: https://congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2024/03/Brosura_THINK-ABOUT-YOUth.pdf.

Важним налазимо разговарати и подизати свијест о сурадњи стручњака, активизму, развоју иновативних и интегративних терапијских приступа и ослањање на глобалне промотивне и превентивне смјернице, које све омогућавају стварање заједничких, свеобухватних стратегија подршке дјеци, младима и струци.

12 закључних тачака конгреса се тичу важности интеграције различитих сектора и стручњака, те оснаживања младих у процесу доношења одлука које утичу на њихово здравље и добробит, и то по темама везаним за  интердисциплинарни приступ и оријентираности професије, проактиван однос интерсекторалне сурадње, укључивања младих, развијања стандардизираних и усклађених глобалних стратегија, континуиране едукације стручњака, развијања међународне сурадње, освјештавања ненасиља, менталног здравља покапајућих професија, правне заштите, сурадње партнерства са широм и локалном заједницом.

А све то зато што је здравље дјеце и младих наша заједничка одговорност, и зато што смо ми предани креирању одрживих промјена за брижнију, свјеснију, образованију и сигурнију заједницу, гдје смо скупа са другима, оснажујући активисти. Наша је намјера истражити и расправити како се ови аспекти рефлектирају кроз образовни, социјални, здравствени и правни оквир, с циљем идентификације свеобухватних стратегија и рјешења која могу допринијети побољшању квалитете живота дјеце, младих и обитељи.

Посебно смо поносни на Интернационални Одбор младих из World Vision BIH и BiHIDAPA-е, с којима смо представили и потписали Сарајевску Декларацију менталног здравља дјеце и младих, ЕIATSCYP којом ћемо гледати на начине имплементације исте, са фокусом на унапређење здравља дјеце и младих кроз међусекторску сарадњу, јачање менталног здравља и подршку породицама, уз континуирано праћење резултата.

За више информација о Закључцима конгреса и Сарајевској декларацији, посјетите линк: https://congress.bhidapa.ba/bs/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана