Затворенике нема ко да лијечи

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Са недостатком потребног броја љекара, али и одгајатеља сусреће се Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, који је познат и као “Алкатраз”.

У то су се увјерили чланови Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ. 

У извјештају о раду Независне комисије за прошлу годину, који ће се наћи пред посланицима Представничког дома Парламента БиХ на сједници која је заказана за 21. мај, наведено је су чланови поменуте комисије имали једну најављену посјету прошле године Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ који се налази у Војковићима.

Том приликом увјерили су се да је правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста предвиђено три љекара у Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера, али да је запослен само један. 

- На четири-пет конкурса за пријем љекара које је Завод расписивао нико се није јавио. Специјалисте ангажује по потреби и на основу по уговору о дјелу. Са друге стране, амбуланта у затвору опремљена је потребном опремом у шта смо се и увјерили - наведено је и извјештају Независне комисије. 

Додали су и да у Заводу постоји и стоматолошка ординација са стално запосленим стоматологом и медицинском сестром. 

- Што се тиче одгајатеља обавијештени смо да је и даље један одгајатељ ангажован на 50 затвореника. То је, према информација надлежних из затвора, велики проблем, али тврде да немају могућност запошљавања нових одгајатеља - стоји у извјештају Независне комисије. 

Када је ријеч о радноокупационом третману и ресоцијализацији затвореника, чланови комисије информисани су да је одређени број затвореника ангажован у кухињи, пекари те у вешерају, али да нема услова да се радно ангажују сви који то желе. 

- Завод има и пет радионица (хала). У једној је заводски вешерај у којем су запослени затвореници, а остале су изнајмљене различитим производним фирмама заједно са затвореницима као радном снагом - стоји у документу који ће се наћи пред посланицима Парламента БиХ.

На крају су чланови Независне комисије обавили и разговоре са појединим затвореницима те написали и препоруке Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера. 

Тако је, између осталог, надлежнима у затвору у Војковићима савјетовано да у континуитету расписују јавне конкурсе за пријем љекара, али и да на обрасцу на којем затвореници и притвореници наручују лијекове раздвоје витамине и суплементе од оних лијекова који су на есенцијалној листи.

Затвор у Војковићима највећа је установа тог типа у БиХ, а у њему казне дугогодишње робије служе осуђеници Суда БиХ. Смјештен је на 24.000 квадратних метара те подијељен у павиљоне.

Увођење тајмера 

Независна комисија предложила је Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ да анализирају и опцију увођења тајмера на телефонске говорнице које користе затвореници и притвореници. 

-  Тајмер би аутоматски прекидао везу након истека дозвољеног времена за обављање телефонског разговора - стоји у препорукама Независне комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана