Зашто је Јохан из Франкфурта доселио у једно село у БиХ?

ГС
Зашто је Јохан из Франкфурта доселио у једно село у БиХ?

Док људи из БиХ масовно исељавају у Њемачку, Јохан Бикелхаупт се одлучио на путовање у супротном првцу. Доселио се у БиХ, у једно село код Жепча, и ту данас гаји јапанске шаране - најскупљу рибу на свијету.

Умалом рибњаку поред куће Јохан можда има рибу вриједну милион евра. А можда и нема. Није провјеравао, јер га то не занима.

-Не радим овом због профита, него из љубави – каже Јохан.

Његово највеће благо, уосталом, нису те ријетке рибе, него нејгова супруга Драгица, рођена Жепчанка и љубав његовог живота.

–Живјела сам 12 година у Њемачкој, тамо сам упознала Јохана, узели смо се и 2007. одлучли да преселимо овамо. Пријатељи су нам се чудили, питали се шта то чинимо, а данас, кад нам дођу у госте, чуде се како је живот овдје лијеп – каже Драгица.

Како су супружници испричали видео новинару Срећку Стповићу, Јохан је са собом у БиХ донио и свој хоби – узгој јапанских шарана.

У Франкфурту је јапанске шаране узгајао његов отац. али у мајушном базену,а Јохан је увијек сањао да има већи рибњак. И тај је сан остварио на имању у околини Жепча, које је подигао заједно са супругом.

Продали само 2 рибе

– Јапански шарани су ријека и на тржишту изузетно вриједна риба. Ако су у здравој квалитетној води, могу да доживе 80 година и да достигну цијену од невјероватних 2 милиона евра за један примјерак. Наравно, толико су вриједни оригинали, а у рибњацима има много те рибе која није оригинална – објашњава Драгица.

Па имају ли Бикелхауптови у свом рибњаку бар један такав скупоцјени оригинал?

-Не знамо и никад то нећемо сазнати. Овдје нема могућности да се добије сертификат, као рецимо у Њемачкој или Швјацарској. А и испитивање за добијање таквог сертификата кошта око 15.000 евра. Нисмо ни покушавали, нас то не занима – кажу Драгица и Јохан.

До сада су, кажу, продали само 2 рибе, не откривају за колико новца и 2 малене су поклонили пријатељима за акваријум.

-Били су заинтересвани многи, поготово Арапи, али смо ми одлучили да повучено оглас о продаји. Уосталом, ово нам је хоби. Уз јапанске, имамо и 2 обична шарана, која нам је поклонио један пријатељ, који више нажалост, није међу живима. Једнако третирамо те рибе, не правимо никакву разлику међу њима – објашњава Драгица.

“Људи су овдје бољи него у Њемачкој”

Њен супруг додаје да је одушевљен људима у БиХ, јер су сви срдачни, непосредни, нису уштогљени као Нијемаци, не мораш једну кафу планирати мјесец дана унапријед.

–А и кад ти треба помоћ, људи су одмах ту, на лицу мјеста рјешавају проблеме, нема фолирања, лагања, извлачења – прича Јохан.

Нарочито је, каже, одушевљен мирним животом у природи, гдје се може посветити својим рибицама, а и другим хобијима.

Уредио је на имању малу теретану, редовно вјежба, јер је у Њемачкој имао свој фитнес клуб.

Воли и мотоцикле, у гаражи има праву малу “ергелу” моћних двоточкаша.

– Одем повремену у Њемачку да посјетим родбину и пријатеље, посебно оца, који је већ у годинама и тешко му је да путује. Али, никад ми није пало на памет да се вратим у Њемачку – каже Јохан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана