Заштита дјеце на интернету: “Webobran” привукао пажњу јавности

ПР
Заштита дјеце на интернету: “Webobran” привукао пажњу јавности

Ни дјеца, али чак ни родитељи нису свјесни насиља, говора мржње и других опасности које вребају на интернету. Постали смо свакодневно свједоци трагедија узрокованих интернет злостављањем.

Нажалост, дјеца лако постају овисна о интернету, а већина их је већ била жртва дигиталног насиља. Управо зато је Регулаторна агенција за комуникације ове године комуницирала дјеци и родитељима кампањом “ Webobran” са циљем да се едукују за сигурније кориштење интернета.

 

Модерне технологије су постале дио одрастања млађих генерација. Некада се уз ластиш, лопту и барбике губио појам о времену, а данас су TikTok, Instagram и Youtube модерна игралишта на којима се дјеца упознају и друже, игралишта која постају опаснија од било које клупе и асфалта. Док одрасли, са својим знањем и искуством могу да препознају ризике на интернету, дјеца не могу. Подложна су лошим утицајима вршњака, опасним трендовима и преварама те лако постају жртве.

&

„Webobran – Едукацијом до сигурности дјеце на интернету” је кампања РАК-а у оквиру пројекта за повећање свијести јавности у Босни и Херцеговини са циљем боље заштите дјеце. Протеклих годину дана је вршен рад на припреми и продукцији  бројних материјала, а паралелно је кампања едуковала дјецу, родитеље и јавност. Уз анализу стања и дефинисање препорука за побољшање регулаторног оквира, одржавање консултативног скупа и сарадње са бројним стручњацима и стејкхолдерима на пет скупова широм БиХ, обављена је и продукција квалитетних едукативних материјала и платформи. Више десетина видео спотова, ТВ реклама и видео-часова за школску наставу је креирано у оквиру кампање. Унапријеђен је веб портал www.medijskapismenost.ba и израђена пратећа мобилна апликација (Медијска писменост БиХ). Припремљени су штампани и онлајн едукативни материјали и реализоване друге активности за едукацију дјеце и родитеља у оквиру пројекта. Све са циљем сигурнијег одрастања наших најмлађих и свих будућих генерација у БиХ.

;

Кампању „Webobran” је подржало преко 70 радио и телевизијских станица, а тамо гдје проблем и настаје, у дигиталном окружењу, приказани су едукативни материјали више од 13 милиона пута. Публика до које је „Webobran” досегао на друштвеним мрежама износи 1,25 милиона дјеце и одраслих у Босни и Херцеговини! Заштита дјеце на интернету нам свима треба бити од изузетне важности и потребно је свакодневно да се сви едукујемо, а не само дјеца. То питање захтијева сарадњу и ангажман свих у друштву, укључујући родитеље, школе, институције и пружаоце интернета, како би дјеца била безбрижна и сигурна на сваком мјесту, како офлајн, тако и онлајн.

Сви материјали израђени у пројекту су доступни за бесплатно преузимање и кориштење у едукативне сврхе на адреси www.medijskapismenost.ba/webobran. За бољу едукацију и медијску писменост свих грађана БиХ, запратите и подржите рад мреже Медијска и информацијска писменост БиХ на друштвеним мрежама Facebook, Instagram, YouTube и TikTok, а преузмите и бесплатну Android или iOS апликацију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана