Заштићено пет прехрамбених производа, а 63 имају потенцијал

Srna
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - БиХ има пет прехрамбених производа заштићених ознакама поријекла и ознакама географског поријекла, а идентификована су још 63 производа која имају огроман потенцијал да постану заштићени производи, наведено је у студији "Традиционални прехрамбени производи БиХ и потенцијал географских ознака".

Ријеч је о ливањском сиру, невесињском кромпиру, височкој печеници, ливањском изворном сиру и дрварском мућеном пекмезу од дрењина, наведено је у овој студији коју су израдили Организација УН за прехрану и пољопривреду и Агенција за безбједност хране БиХ уз подршку пројекта "УСАИД туризам".

Сертификовање и заштита производа у БиХ по систему географске ознаке повећава њихову вриједност и промовише јединствени квалитет потрошачима широм свијета, саопштено је из "УСАИД туризам" пројекта.

У саопштењу је наведено да се овим потрошачима омогућава да разликују квалитетне производе и вјерују у њихов квалитет, а истовремено се помаже произвођачима да боље пласирају своје производе.

"Повећање броја регистрованих прехрамбрених производа који су заштићени ознакама географског поријекла, доводи до унапређења пољопривредног сектора БиХ, квалитета производа и економског јачања кроз пласман производа у сектору туризма", истичу из овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана