Заштићене ознаке за пет традиционалних производа

Срна
Foto: Илустрација

МОСТАР - Гатачки кајмак из мјешине, мајевички димљени сир зарац, семберски купус, екстра дјевичанско маслиново уље Херцеговине, те херцеговачки ћуптер добили су ознаке заштићених производа.

Рјешења о регистрацији заштићених ознака за пет традиционалних производа додијелила је Агенција за безбједност хране БиХ.

Рјешења су додијељена Удружењу произвођача гатачког кајмака /ознака поријекла/, Пољопривредној задрузи "Зарац" из Лопара /ознака поријекла/, Удружењу пољопривредних произвођача "Семберски купус" /ознака географског поријекла/, Херцеговачком удружењу маслинара и уљара /ознака поријекла/ и Друштву "Анте" Тепчићи /ознака географског поријекла/.

Из Агенције су навели да заштићени производи, између осталог, припадају прехрамбеним производима више цјеновне категорије, утичу на стварање идентитета на домаћем и интернационалном тржишту, као и на подизање и постизање сталног квалитета прехрамбених производа.

У БиХ су регистроване ознаке квалитета за укупно 20 производа, од чега је шест регистровано ознаком поријекла, 11 ознаком географског поријекла, а три производа ознаком гарантовано традиционалног специјалитета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана